Της Jill Goldenziel
Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν περιορίζεται στους δασμούς. Διακυβεύεται και το μέλλον του Διαδικτύου. Η Κίνα δεν εξάγει μόνο hardware - εξάγει νόμους, πρότυπα και αυταρχισμό. Προωθεί το όραμά της για το πώς πρέπει να είναι ο κυβερνοχώρος, το οποίο διαφέρει εντελώς με το αμερικανικό όραμα για ελεύθερο και ανοικτό Διαδίκτυο. Η Κίνα μαθαίνει και σε άλλες κυβερνήσεις τις αυταρχικές πρακτικές της. Επιδιώκει να κυριαρχήσει στους διεθνείς οργανισμούς που καθορίζουν τα πρότυπα για την παγκόσμια τεχνολογία, εξασφαλίζοντας πλεονεκτήματα για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Η Κίνα εξάγει επίσης το "νομικό Σινικό Τείχος" της: νόμους καταστολής για την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το Πεκίνο προσπαθεί να επιβάλει αυτούς τους νόμους στο εξωτερικό - ακόμη και στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τον "νομικό πόλεμο" της Κίνας - και να εμποδίσουν την Κίνα από το να καταλάβει το Διαδίκτυο.
Το ανταγωνιστικό όραμα της Κίνας για την τεχνολογία και τον κυβερνοχώρο
Η αμερικανική αντίληψη για το πώς θα πρέπει να είναι το Διαδίκτυο απέχει παρασάγγας από εκείνη της Κίνας. Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του 2022 υποστηρίζει τους Κανόνες Υπεύθυνης Συμπεριφοράς Κρατών στον Κυβερνοχώρο του ΟΗΕ ως "ρυθμιστικά πρότυπα" για τον κυβερνοχώρο και επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα τους προωθήσουν μαζί με τους συμμάχους τους και τα κράτη-εταίρους στον διεθνή Οργανισμό. Αυτές οι "Κυβερνητικές Νόρμες του ΟΗΕ" δημιουργήθηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και επιβεβαιώθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού το 2021. Οι 11 βασικές νόρμες καθορίζουν ότι τα κράτη δεν πρέπει να επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές, οφείλουν να συνδράμουν σε αιτήματα για βοήθεια από αποδέκτες επιθέσεων και να συνεργάζονται με άλλα κράτη για να αποτρέψουν εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες, ενώ περιλαμβάνουν και κανόνες που αποσκοπούν στην ασφάλεια των πολιτών στον κυβερνοχώρο. Όπως αναφέρει η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, οι κανόνες επιβεβαιώνουν ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν στο Διαδίκτυο, όπως ακριβώς ισχύουν και εκτός Διαδικτύου". Το προσχέδιο της Στρατηγικής για 2025 πάει ένα βήμα παρακάτω από τους μη δεσμευτικούς κανόνες. Επισημαίνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους για ένα δεσμευτικό πλαίσιο εφαρμόσιμων κανόνων που θα "χαράξει σαφείς γραμμές για το ποια είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά" στον κυβερνοχώρο.
Η Κίνα προωθεί ένα διαφορετικό μέλλον για το Διαδίκτυο. Υποστηρίζει την "κυριαρχία στον κυβερνοχώρο", μια έννοια που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Σι Τζινπίνγκ το 2015. Η κυριαρχία στον κυβερνοχώρο επιτρέπει στα κράτη τον πλήρη έλεγχο του Διαδικτύου εντός των συνόρων τους - συμπεριλαμβανομένης της λογοκρισίας και της επιτήρησης. Σύμφωνα με τον Adam Segal, πρώην ανώτερο αξιωματούχο για τον κυβερνοχώρο επί διοίκησης Μπάιντεν, οι βασικοί στόχοι της κυριαρχίας στον κυβερνοχώρο είναι ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται εντός του κράτους, η τεχνολογική κυριαρχία και η επιρροή στην παγκόσμια διακυβέρνηση του κυβερνοχώρου.
Η Κίνα έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τη Ρωσία για να προωθήσει το όραμά της για την κυριαρχία στον κυβερνοχώρο. Τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της -υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ- Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον η Κίνα πουλά τεχνολογία επιτήρησης και λογοκρισίας σε άλλα κράτη και τα εκπαιδεύει στο πώς να τη χρησιμοποιούν. Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σε Θέματα Υπολογιστών (CERT) της Κίνα συνεργάζεται με τουλάχιστον άλλα 274 CERT σε 81 κράτη και Εδάφη και έχει υπογράψει 33 μνημόνια συνεργασίας για την κυβερνοασφάλεια. Αυτές οι συνεργασίες περιλαμβάνουν επίσης ευνοϊκούς όρους για εμπορικές συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις καθώς και συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών. Δίνουν τη δυνατότητα στο Πεκίνο να διαπιστώσει ποια είναι τα τρωτά σημεία λογισμικών σε όλο τον κόσμο, που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν χάκερς με έδρα την Κίνα. Η Κίνα έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και ακαδημίες για ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη εταιρειών. Σύμφωνα με τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία, η Κίνα εκπαίδευσε αξιωματούχους από τουλάχιστον 36 κράτη την περίοδο 2017-2018. Αντίστοιχη εκπαίδευση για το πώς να "καθοδηγούν την κοινή γνώμη στο Διαδίκτυο" παρακολούθησαν στην Ακαδημία Στελεχών Ηγεσίας Baise (στην Κίνα) 437 κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Οι εκπαιδεύσεις φαίνεται να αποδίδουν. Τουλάχιστον 38 κράτη έχουν αγοράσει από την Κίνα τεχνολογίες παρακολούθησης. Το Βιετνάμ και το Ουζμπεκιστάν υιοθέτησαν ορισμένους από τους νόμους και το καθεστώς διακυβέρνησης του κυβερνοχώρου της Κίνας και πρόσφατα άρχισαν να ψηφίζουν μαζί με την Κίνα κατά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την ελευθερία του Διαδικτύου. Η Αίγυπτος, η Τανζανία, το Λάος, το Πακιστάν, η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε έχουν επίσης υιοθετήσει νόμους για τον κυβερνοχώρο παρόμοιους με αυτούς της Κίνας. Η Κίνα έχει υπογράψει άγνωστο αριθμό διμερών συμφωνιών (σε τεχνικό επίπεδο) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του διαδικτύου. Ανάμεσά τους και μια μυστική συνολική συμφωνία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με την Κούβα.
Πώς η Κίνα ξαναγράφει τους παγκόσμιους κανόνες τεχνολογίας
Η Κίνα επιδιώκει επίσης να κυριαρχήσει στους διεθνείς οργανισμούς θέσπισης προτύπων. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO), η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και άλλοι φορείς θέσπισης προτύπων είναι άγνωστοι στον περισσότερο κόσμο, αλλά εργάζονται "σιωπηλά" για να καθιστούν εφικτή τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης διασφαλίζει ότι οι πιστωτικές κάρτες ταιριάζουν στα ΑΤΜ, το χαρτί Α4 ταιριάζει στους εκτυπωτές και τα προσωπικά σας δεδομένα παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών διασφαλίζει ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να συνδεθεί σε όλο τον κόσμο, ότι η τηλεόρασή σας δεν χάνει το σήμα της και ότι οι δορυφόροι δεν συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτοί οι οργανισμοί διαμορφώνουν τα πάντα, από τις βίδες στα έπιπλά σας μέχρι το σήμα 5G στο τηλέφωνό σας. Και θα καθορίσουν πρότυπα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επηρεάσουν σχεδόν όλη την τεχνολογία που "αγγίζετε".
Η Κίνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους διεθνείς οργανισμούς θέσπισης προτύπων για να επηρεάσει κάθε τεχνολογική σας επιλογή. Η εκπροσώπηση της Κίνας σε πολυμερείς τεχνικούς φορείς έχει αυξηθεί κατά 250% τα τελευταία 10-15 χρόνια. Η Κίνα προεδρεύει ή συμπροεδρεύει πλέον σε περισσότερες τεχνικές επιτροπές του ISO από οποιοδήποτε άλλο κράτος. Έχει δυσανάλογη εκπροσώπηση στις ομάδες εργασίας του ISO και της ITU. Η ηγεσία της ITU διαθέτει ολοένα και περισσότερους εκπροσώπους που υποστηρίζονται από την Κίνα και προωθούν την κυριαρχία στον κυβερνοχώρο. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα μόνα κινητά τηλέφωνα που θα μπορούσαν να κάνουν κλήσεις θα κατασκευάζονταν στην Κίνα; Η Κίνα μπορεί -και προσπαθεί- να θέσει τα πρότυπα ώστε η δική της τεχνολογία να κυριαρχήσει στο μέλλον.
Θέλει να εξάγει την τεχνολογία της στο εξωτερικό και μαζί με αυτή να πουλήσει και αυταρχισμό. Αν η Κίνα επικρατήσει, η ελευθερία του Διαδικτύου θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου - οι ελευθερίες των Αμερικανών δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες. Η Κίνα χρησιμοποιεί το "νομικό της Σινικό Τείχος" για να επιβάλει κυρώσεις σε δυτικές επιχειρήσεις που έχουν "κακή γνώμη" για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Θέτοντας τα πρότυπα που δίνουν στην τεχνολογία της πλεονέκτημα, πουλώντας την τεχνολογία αυτή και εκπαιδεύοντας ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πώς να τη χρησιμοποιούν για να καταπιέζουν και να παρακολουθούν τους πολίτες τους στο όνομα της κυριαρχίας στον κυβερνοχώρο, η Κίνα υπονομεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες παγκοσμίως.
Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν την Κίνα από το να καταλάβει το Διαδίκτυο
Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους και εταίρους τους πρέπει να αντιμετωπίσουν τον "νομικό" και τον "κανονιστικό πόλεμο" της Κίνας ως στρατηγική απειλή. Πρέπει να επενδύσουν σε ένα δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για να διασφαλίσουν ένα ελεύθερο και ανοικτό Διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά με τον ιδιωτικό τομέα και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αγωγές από τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος της Κίνας και των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας μπορούν να αποδυναμώσουν την επιρροή του Πεκίνου στα τεχνολογικά πρότυπα. Ακόμη οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους και να τους εκπαιδεύσουν αναφορικά με τους κινδύνους της κινεζικής τεχνολογίας και να παράσχουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους στις τεχνολογίες επιτήρησης και καταστολής που η Κίνα πουλάει στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι τεχνολογικοί δασμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Κίνα προσπαθεί να ξαναγράψει τους κανόνες που διαμορφώνουν τη ζωή μας εντός και εκτός Διαδικτύου. Οι ΗΠΑ και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να εμποδίσουν την Κίνα από το να μας παγιδεύσει όλους με τον παγκόσμιο ιστό αυταρχισμού της.