Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη σημερινή Σύνοδο στο Παρίσι, ενώ κάνοντας μνεία στην προτεινόμενη συμφωνία για τα ορυκτά, επεσήμανε ότι ΗΠΑ αλλάζουν "συνεχώς" τους όρους, προκρίνοντας παράλληλα μια αυστηρότερη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στη Ρωσία.
Πάντως, ο Ζελένσκι σημείωσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Εντούτοις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε "πολύ επικίνδυνα μηνύματα".
"Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (...) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων... Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα, τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή δεν αποδέχτηκε την πρόταση εκεχειρίας. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος - στον απόηχο και της επεισοδιακής συνάντησης Τραμπ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο - έσπευσε να δηλώσει: "Ας κάνουμε μια παύση και ας μην λέμε στην Αμερική τι να κάνει. Έχουν τους ανθρώπους τους που μπορούν να δώσουν συμβουλές".
Οι Ευρωπαίοι, μετά το πέρας της Συνόδου, τάχθηκαν σήμερα κατά της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα και τον στρατό της, προσθέτοντας ότι δεν είναι ώρα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία και στον σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοίων της, τον οποίο χρησιμοποιεί για να συνεχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου αποφεύγοντας τις διεθνείς κυρώσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για μια δύναμη για την τήρηση των συμφωνιών εκεχειρίας η οποία θα μπορούσε να καλύψει "τη θάλασσα, τον αέρα και την στερία" και θα αποτελούσε μέρος "ενός ευρύτερου πακέτου ασφάλειας" για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με αυτή τη "γαλλοβρετανική" πρόταση, τα στρατεύματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν ως "αποτρεπτικό μέσο" μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. "Θα πρόκειται για δυνάμεις από ορισμένα κράτη, διότι δεν υπάρχει ομοφωνία σε αυτό το σημείο (...), που θα βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες που έχουν προκαθοριστεί με τους Ουκρανούς, παρέχοντας μακροπρόθεσμη υποστήριξη και διαβεβαίωση και λειτουργώντας αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα", εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Δεν είναι στο χέρι της Ρωσίας να αποφασίσει αν θα υπάρξει αυτή η δύναμη στην Ουκρανία", πρόσθεσε.