Ποια είναι η ιταλική ΙIΑ που φέρνει τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα

Ποια είναι η ιταλική ΙIΑ που φέρνει τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αθήνα

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Σχεδόν 3 χρόνια, από τη μέρα, που το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκήρυξε τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια λεωφορείων νέας τεχνολογίας, τα οποία προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό του γηρασμένου στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τρία τμήματα του μεγάλου έργου έχουν μπει σε τελική ευθεία ολοκλήρωσης. 

Μετά την έλευση των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων από την κινεζική Yutong στις αρχές του μήνα, την υπογραφή της σύμβασης με την Iveco Bus για την προμήθεια 100 οχημάτων, ήρθε χθες και η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) με την ιταλική Industria Italiana Autobus (ΙIΑ), έναν χρόνο ακριβώς από τότε που έγινε αποδεκτή η προσφορά της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για 200 απλά αστικά οχήματα 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου, με την προσφερόμενη τιμή ανά μονάδα να ανέρχεται σε 259.950 ευρώ, ήτοι για το σύνολο το ποσό των 51,9 εκατ. ευρώ (συνολικό ποσό συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 64,467 εκατ. ευρώ).

Το χρονοδιάγραμμα 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι τα 200 νέα λεωφορεία να έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό που απομένει, πλέον, να δούμε είναι εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λεωφορείων, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό δημόσιο, ενώ από το 2018 ο τουρκικός κατασκευαστής οχημάτων Karsan κατέχει μερίδιο 28,59%.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΙIΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από δυσκολίες τόσο σε παραγωγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης, τις πολλές παραγγελίες που κερδήθηκαν και το λανσάρισμα του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου 12 μέτρων πριν από 2 χρόνια, τη συμφωνία με τη Nogebus για την πώληση αστικών λεωφορείων σε Ισπανία και Πορτογαλία και τη συνεργασία με την CaetanoBus για λεωφορείο υδρογόνου, η Industria Italiana Autobus δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο. 

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές 

Πριν από περίπου έναν μήνα, μια ομάδα εταιρειών και επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Sira Industrie του Valerio Gruppioni, η Prima Sole Components, η οποία ανήκει στον Maurizio Stirpe (αντιπρόεδρο της Confindustria), ο επιχειρηματίας Nicola Benedetto (με δραστηριότητα στον κλάδο του αλουμινίου, τον τουρισμό και τις εκδόσεις) και ο Maurizio Marchesini (πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων στην περιφέρεια Emilia-Romagna), εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εισέλθουν ως ιδιώτες επενδυτές στη μετοχική σύνθεση της ΙIΑ, αντικαθιστώντας την κρατική Leonardo, η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει διατυπώσει την πρόθεση τής να αποχωρήσει, πουλώντας το μερίδιό της. 

Σήμερα, μέτοχοι πλειοψηφίας στην ιταλική βιομηχανία λεωφορείων είναι οι κρατικές επιχειρήσεις Invitalia με μερίδιο 42,76% και η Leonardo με μερίδιο 28,65%, ενώ στο σχήμα συμμετέχει από το 2018 ο τουρκικός κατασκευαστής οχημάτων Karsan με 28,59%. Οι δύο κρατικές εταιρείες-μέτοχοι της ΙIΑ, είναι εκείνες που έχουν εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, την επιβίωση της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, η κοινοπραξία έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση των δύο εργοστασίων της Industria Italiana Autobus, τα οποία βρίσκονται στην Μπολόνια και το Φλουμέρι. Αυτό δεν είναι το μοναδικό πλάνο που έχει καταρτιστεί με στόχο την αναζωογόνηση του ομίλου. 

Θυμίζουμε ότι το 2018 είχε κορυφωθεί η οικονομική και παραγωγική κρίση που αντιμετώπιζε η εταιρεία με πολυάριθμες απεργίες εργαζομένων και ακυρώσεις παραγγελιών, καθώς είχαν συσσωρευτεί λόγω αδυναμίας τήρησης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην παρέμβαση του ιταλικού υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εισηγήθηκε ένα σχέδιο επανεκκίνησης του ομίλου με το τελευταίο να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση μέρους των μετοχών της, οι οποίες τελικά αποκτήθηκαν από την τουρκική βιομηχανία, η οποία μέχρι το 2014 κατασκεύαζε λεωφορεία κάτω από την άδεια των τότε μετόχων της ΙIΑ.

Περισσότερα από Forbes

Οι βιομήχανοι τροφίμων που αγάπησαν το hoteling

Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού δεν είναι νέο "φρούτο" για τους βιομηχάνους τροφίμων και ποτών.

Tesla: Κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία έσοδα εδώ και πάνω από 10 χρόνια στο β' τρίμηνο

Στο -12%, εν μέσω προβληματισμού για την πολιτική δραστηριότητα του Έλον Μασκ. Ξεκίνησε την παραγωγή ενός πιο οικονομικού ηλεκτρικού μοντέλου.

Changan Hellas: Το νέο κινεζικό άνοιγμα του ομίλου Βασιλάκη

Πραγματοποίησε και επισήμως την άφιξή της η Changan Hellas, η νεοσύστατη εταιρεία της οικογένειας Βασιλάκη. Νέοι παίχτες μπαίνουν στην αγορά της ηλεκτροκίνησης και αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

"Λαχάνιασε" η Bodytalk - Στο κόκκινο για δεύτερη χρονιά

Σχέδιο για επιστροφή στα κέρδη μέσω νέων συνεργασιών και επένδυσης σε νέα κατηγορία προϊόντων.

Το μυστικό "όπλο" που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να "νικήσει" τη Fed

Το μοντέλο που θα μας δείξει αν η Ουάσινγκτον υπονομεύει την ακεραιότητα του δολαρίου ή διατηρεί την αξία του.

Kaedim: Η startup που αλλάζει τα δεδομένα στο 3D βάζει στόχο την Ελλάδα

Η startup δημιουργήθηκε για να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το 3D περιεχόμενο, ξεκινώντας από τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

Arla Foods Ελλάς: Το Lurpak "νοστιμεύει" τζίρο και κέρδη

Τι λέει για την πιστότητα των καταναλωτών η κυρία Άντζελα Κοτρότσου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Arla Foods Ελλάς. Γιατί ήταν δύσκολη χρονιά το 2024.

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.