Γ. Στάσσης: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία - Tέλος ο λιγνίτης το 2026

Γ. Στάσσης: Data centers και φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία - Tέλος ο λιγνίτης το 2026

Τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου το 2027 ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024 στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων τίθεται πλέον ως πιθανή επιλογή και η κατασκευή μεγάλης κλίμακας data centers. Μια προσπάθεια που αν ευοδωθεί - όπως υπογράμμισε ο κ.Στάσσης - θα είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τη χώρα.

Σε σχέση με την Πτολεμαίδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ σήμερα, το σχέδιο προβλέπει την διακοπή λειτουργίας της ως λιγνιτικής μονάδας το 2026 (οπότε και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και της χώρας) και την έναρξη λειτουργίας ως μονάδας φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου το 2027, σε πρώτη φάση με ισχύ στα 350 μεγαβάτ. Η επένδυση για την αλλαγή καυσίμου είναι της τάξης των 300 εκατ. ενώ υπάρχει η προοπτική για αύξηση της ισχύος στο μέλλον με τη μετατροπή της μονάδας σε τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Το σβήσιμο της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας σηματοδοτεί την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2019 υπήρχαν λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 3,4 γιγαβάτ. Ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν 1,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκά στα οποία θα προστεθούν μπαταρίες, μονάδες αντλησιοταμίευσης και πιθανώς data centers, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και η ζήτηση για τα οποία όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ αυξάνεται εκθετικά λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ.Στάσσης μίλησε συγκεκριμένα για την προοπτική δημιουργίας της "West Macedonia Valley" ενώ παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι η διαθεσιμότητα της γης - πιθανότατα στο χώρο του πρώην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου - και του δικτύου υψηλής τάσης που προϋπήρχε για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών μονάδων. Διευκρίνισε ότι η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή μεγάλης εταιρείας του χώρου για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις. Σε πρώτη φάση συζητείται η ανάπτυξη data center ισχύος 300 μεγαβάτ με προοπτική το 1 γιγαβάτ σε επόμενο στάδιο.

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο - ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τη χρήση του εναέριου δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης - να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και στη λιανική διαθέτοντας τηλεφωνία και ίντερνετ στους τελικούς καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

* ΔΕΗ: Στα 1,8 δισ. (+41%) το προσαρμοσμένο EBITDA το 2024 - Μέρισμα €0,4/μετοχή

Περισσότερα από Forbes

Η νέα εποχή του πρώην Hilton Αθηνών

Απο το ιστορικο ξενοδοχειο στη δηµιουργια του "The Ilisian".

Όμιλος Σαράντη: Το αμερικάνικο όνειρο ζει το Carroten – Πού επενδύει 40 εκατ. ευρώ ο όμιλος

Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο – Σε εξέλιξη επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Νέα εποχή με 4 πυλώνες ανάπτυξης

Νέα κεφάλαια στο "βιβλίο" της πολυετούς της ιστορίας είναι έτοιμη να γράψει η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, µία από τις πιο ιστορικές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Γιατί οι τράπεζες βλέπουν την αγορά της Κύπρου ως προέκταση και πύλη εισόδου προς ανατολάς

Τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επενδύουν ήδη στην Κύπρο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο Μασκ ξεμένει από ιδέες για να σώσει την Tesla

Τα προβλήματα της Tesla δεν θα λυθούν σύντομα, ακόμη και αν ο Μασκ γίνει ο πιο δραστήριος CEO.

Τερκενλής: Από τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς αγορές με όχημα το ελληνικό τσουρέκι

Η ιστορία επιτυχίας της ελληνικής εταιρείας, η μετάβαση στη δεύτερη γενιά, η επέκταση του δικτύου, η οικονομική πορεία και τα επενδυτικά πλάνα.

Intel: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το β' τρίμηνο

Η μετοχή υποχώρησε άνω του 7% στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Brainomix: Η startup με ελληνικές ρίζες που αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα των εγκεφαλικών

Η εταιρεία με Έλληνα συν-ιδρυτή άντλησε πρόσφατα $18 εκατ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C.

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.