"Άλμα" στη Wall Street με οδηγό Microsoft και Meta

"Άλμα" στη Wall Street με οδηγό Microsoft και Meta

"Άλμα" σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, την πρωτη συνεδριαση του Μαΐου, ωθούμενοι από τις μετοχές της Meta και της Microsoft, καθώς τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματά τους έδειξαν μια ανθεκτική προοπτική για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημειώνει άνοδο 248,7 μονάδων ή 0,61% στο άνοιγμα και διαμορφώθηκε στις 40.918,04 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 56,1 μονάδες ή 1,01% στις 5.625,14 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq προσθέτει 346,8 μονάδες ή 1,99% στις 17.793,136 μονάδες.

Οι φόβοι των επενδυτών ότι οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα απειλούσαν το εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης καθησυχάστηκαν αφού η Meta Platforms κατέγραψε έσοδα ισχυρότερα του αναμενόμενου στο πρώτο τρίμηνο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να δηλώνει σε κλήση για τα κέρδη την Τετάρτη ότι η επιχείρηση έχει "πολύ καλές επιδόσεις" και ότι είναι "καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει τη μακροοικονομική αβεβαιότητα".

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης κέρδη σε επίπεδο ρεκόρ και αποτελέσματος στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, καθώς και ισχυρά αποτελέσματα από την επιχείρησή της στο cloud Azure. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία προσέφερε αισιόδοξη καθοδήγηση, αμβλύνοντας περαιτέρω κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις επιδόσεις των εταιρειών τεχνολογίας τους επόμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτά έστειλαν τις μετοχές πάνω από 8% στην προαγορά, ενώ οι μετοχές της Meta ενισχύθηκαν πάνω από 6%. Άλλα ονόματα όπως AI chip darling Nvidia κέρδισαν επίσης πάνω από 4%.

Η αύξηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας, που ανήλθαν στις 241.000, προκάλεσαν ανησυχίες, μειώνοντας κάπως την ανοδική τάση της Πέμπτης. Αυτό το άλμα επιδείνωσε περαιτέρω τις ανησυχίες για την οικονομία μετά την αδύναμη έκθεση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και αυξάνει το διακύβευμα για την ανάγνωση των μη αγροτικών μισθολογίων του Απριλίου την Παρασκευή.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο S&P 500 και ο Dow των 30 μετοχών σημείωσαν κέρδη σε ευμετάβλητες συναλλαγές, επιστρέφοντας από προηγούμενες απώλειες. Στα χαμηλά της ημέρας, ο γενικός δείκτης της αγοράς σημείωνε απώλειες άνω του 2%, ενώ ο Dow των blue-chip έχασε περισσότερες από 780 μονάδες.

Οι traders αρχικά κλονίστηκαν από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,3%. Σημείωσε το πρώτο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης από το α' τρίμηνο του 2022. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones είχαν προβλέψει αύξηση 0,4%. Οι επενδυτές προσπέρασαν τα δυσοίωνα αποτελέσματα και άρχισαν να αγοράζουν ξανά στην αγορά στα τέλη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη σε θετικό έδαφος για τον Dow και τον S&P 500.

Η Τετάρτη σηματοδότησε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Απριλίου, κατά την οποία οι μετοχές επηρεάστηκαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου και την επακόλουθη αναστολή των υψηλότερων εισφορών. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του μήνα, ο S&P 500 διολίσθησε για λίγο σε bear market - πέφτοντας περισσότερο από 20% από το υψηλό ρεκόρ του Φεβρουαρίου - προτού ανακτήσει μέρος των απωλειών του. Ο δείκτης της ευρείας αγοράς κατέληξε την Τετάρτη περίπου 9% κάτω από το κλείσιμο ρεκόρ του.

Παρόλα αυτά, η επιστροφή δεν μπόρεσε να σώσει τον S&P 500 και τον Dow από έναν χαμένο Απρίλιο, καθώς υποχώρησαν περίπου 0,8% και 3,2% αντίστοιχα. Ο Nasdaq Composite, ωστόσο, προχώρησε κατά 0,9% την περίοδο αυτή.

Περισσότερα από Forbes

Εν μέσω "τυφώνα" Τραμπ, οι Αμερικανοί επιστήμονες αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μαζικές περικοπές στους επιστημονικούς οργανισμούς.

Γιατί το "έξυπνο" χρήμα φεύγει από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Ο βραχυπρόθεσμος πανικός "αγγίζει" ιστορικά επίπεδα.

Ο Τραμπ "απομακρύνει" τους συμμάχους του από την αγορά των F-35 και η Τουρκία βλέπει ευκαιρία

Καναδάς και Δανία αμφιβάλλουν πλέον αν τα F-35 αποτελούν αξιόπιστη λύση για την Πολεμική τους Αεροπορία.

Η Wall Street χάνει την πίστη της στον Τραμπ

Έρευνα του Forbes σε 50 βαριά ονόματα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν με "κρίση εμπιστοσύνης" το δολάριο

Μια "κρίση του δολαρίου" δεν πρέπει να αποκλειστεί ιδίως εάν ενισχυθούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερο πληθωρισμό.

Πέντε χρόνια μετά το κραχ της πανδημίας οι αγορές "βλέπουν" μια νέα κρίση

Η αμερικανική οικονομία σε κρίσιμη καμπή: από την "τόνωση" στον προστατευτισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ.

Wall Street: Η επενδυτική απαισιοδοξία είναι ήδη εδώ

Όταν η αβεβαιότητα αποκτήσει μορφή και "βάρος", τότε οι επενδυτές σκέφτονται τι άλλο μπορεί να πάει στραβά.

Ο Τραμπ σπέρνει χάος και αυτό αρχίζει να φαίνεται στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις από τις περικοπές ομοσπονδιακών υπαλλήλων και χρηματοδοτήσεων και το κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτός είναι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας που θέλει ο Τραμπ

Το Κίεβο υποστηρίζει πως διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα γραφίτη, λιθίου, τιτανίου και ουρανίου στην Ευρώπη.

Η ειρήνη δεν θα φέρει άφθονο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά

Αν αρθούν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η ρωσική παραγωγή θα αυξηθεί γρήγορα; Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα υπονόμευε τους στόχους του OPEC+. Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει. Ωστόσο, μοιάζει απίθανο να αυξηθεί η ρωσική παραγωγή χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Ως τώρα, οι στόχοι της Ρωσίας καθορίζονται από τις συμφωνίες με τον OPEC+.

ΗΠΑ και Ευρώπη ψάχνουν για ενεργειακή ασφάλεια σε Ουκρανία και Καζακστάν

Η Αμερική και η Δύση κοιτάζουν προς την Ευρασιατική Ενέργεια.