Ποια είναι η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, που αναδεικνύεται σε νέα ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης

Ποια είναι η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, που αναδεικνύεται σε νέα ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης

Του James Farrell

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Ρώσου προέδρου Πούτιν, σε ρωσική φυλακή την προηγούμενη Παρασκευή, η σύζυγος και επί μακρόν "στήριγμά” του Γιούλια Ναβάλναγια εμφανίζεται ως η νέα πιθανή ηγέτιδα της ρωσικής αντιπολίτευσης, υποσχόμενη να συνεχίσει το έργο του συζύγου της.

Η Ναβάλναγια δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή της "να συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι και να πολεμήσω για τη χώρα μας” και κάλεσε τους υποστηρικτές του να σταθούν στο πλευρό της στην προσπάθεια "οικοδόμησης μιας ελεύθερης Ρωσίας”.

Επίσης, επεσήμανε την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει ευθέως τον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι δολοφόνησε τον Ναβάλνι -μια κατηγορία που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά-, ενώ ισχυρίστηκε ότι ξέρει "γιατί ακριβώς” ο Πούτιν φέρεται να σκότωσε τον Ναβάλνι, προσθέτοντας: "Θα σας το πούμε σύντομα”.

Η Ναβάλναγια εθεωρείτο εδώ και πολύ καιρό ως έμπιστη και υποστηρίκτρια των πολιτικών στόχων του Ναβάλνι και εμφανιζόταν συνήθως στο πλευρό του, αλλά σπανίως άρθρωνε λόγο η ίδια, αν και κάποιοι που βρίσκονταν κοντά στο ζεύγος έχουν επισημάνει ότι η Ναβάλναγια έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία και το έργο του Ναβάλνι: "Ο πολιτικός Αλεξέι είναι δύο άνθρωποι: η Γιούλια και ο Αλεξέι Ναβάλνι”, δήλωσε στους Financial Times η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γεβγκένια Άλμπατς.

Η Ναβάλναγια έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση ως μια εν δυνάμει αυτόνομη πολιτική παρουσία το 2020, μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι που παρ’ ολίγο να του στοιχίσει τη ζωή.

Με τον Ναβάλνι να παραμένει σε κώμα για αρκετές ημέρες μετά το περιστατικό, η Ναβάλναγια ήταν αυτή που ανέδειξε το περιστατικό, τεκμηριώνοντας μάλιστα τις υποτιθέμενες προσπάθειες να την εμποδίσουν να τον επισκεφθεί στο ρωσικό νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αρχικά, ενώ απηύθυνε άμεση έκκληση στον Πούτιν να επιτρέψει τη νοσηλεία του στη Γερμανία αντί στη Ρωσία. Επίσης, επέκρινε έναν γιατρό που συνδέεται με τον Πούτιν, ο οποίος υποδήλωσε ότι η Ρωσία συνεργαζόταν με τη Γερμανία για την αξιολόγηση της υγείας του Ναβάλνι. Αυτές οι κινήσεις της οδήγησαν ορισμένους να την χαρακτηρίσουν ως την ανεπίσημη "πρώτη κυρία” της Ρωσίας, σύμφωνα με το Vanity Fair.

Ορισμένοι υπέθεσαν εκείνη την εποχή ότι η αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας της θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για τη δική της πολιτική καριέρα, σύμφωνα με το Vanity Fair, αλλά η ίδια απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο το 2021, επισημαίνοντας ότι "είναι πιο ενδιαφέρον να είσαι σύζυγος ενός πολιτικού”, αν και αναγνώρισε ότι ο ρόλος της έχει "σε έναν βαθμό και πολιτική χροιά”.

Πλέον, όμως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. "Δολοφονώντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε και το δικό μου ήμισυ - τη μισή καρδιά και τη μισή ψυχή μου", ανέφερε η Ναβαλνάγια στο βίντεο που δημοσίευσε τη Δευτέρα. "Αλλά έχω ακόμα το άλλο μισό και μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω", πρόσθεσε.

Ποια είναι η Γιούλια

Η Ναβάλναγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1976, κόρη Ρώσου επιστήμονα και μιας δημοσίας υπαλλήλου που χώρισαν όταν ήταν μικρή. Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώρισε τον Ναβάλνι ενόσω έκανε διακοπές στην Τουρκία το 1998. Παντρεύτηκαν το 2000 και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ντάρια και τον Ζακάρ. Η Ντάρια έχει επίσης τοποθετηθεί δημόσια για το έργο του πατέρα της. Τόσο ο Ναβάλνι όσο και η Ναβάλναγια ήταν μέλη του ρωσικού φιλελεύθερου αντιπολιτευτικού κόμματος Yabloko έως ότου ο Ναβάλνι εκδιώχθηκε το 2007 επειδή συμμετείχε σε μια εθνικιστική εκδήλωση στη Ρωσία που ορισμένοι θεώρησαν ότι είχε αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα. 

Ο Ναβάλνι θεωρείτο ένας από τους βασικούς ηγέτες της διασπασμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας και μια ισχυρή φωνή κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του απέσπασε βραβείο Όσκαρ το 2023 — η Ναβάλναγια μίλησε εκ μέρους του στην τελετή απονομής, καθώς ο ίδιος βρισκόταν ήδη έγκλειστος σε κάποια ρωσική φυλακή μετά την καταδίκη του με την κατηγορία του εξτρεμισμού, την οποία οι υποστηρικτές του επί μακρόν επέκριναν ως πολιτικά υποκινούμενη. Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου, προκαλώντας παγκόσμια οργή, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί την εμπλοκή του Κρεμλίνου.

Μια περίεργη σύμπτωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός της Ναβάλναγια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, ανεστάλη πρόσκαιρα την Τρίτη το πρωί, γεγονός που δημιούργησε ερωτήματα τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Ναβάλνι όσο και στο Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, το οποίο απευθύνθηκε μάλιστα και στον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ, μέσω σχετικής ανάρτησης όπου του ζητούσε να υπάρξει διαφάνεια για τους λόγους της αναστολής.

Η πλατφόρμα προέβη σε μια ανάρτηση λίγο αργότερα, διευκρινίζοντας ότι ο λογαριασμός "επισημάνθηκε λανθασμένα" ως παραβαίνων τους κανόνες της πλατφόρμας, αλλά αποκαταστάθηκε η λειτουργία του "μόλις αντιληφθήκαμε το σφάλμα".

Περισσότερα από Forbes

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε ότι το μήνυμα έχει ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να μην κλιμακώσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ρώσοι στρατιωτικοί εισήλθαν σε βάση όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στον Νίγηρα

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έφτασε την Πέμπτη σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, όπου σταθμεύουν ορισμένα στρατεύματα των ΗΠΑ εν μέσω μιας ευρισκόμενης σε εξέλιξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Πώς οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν στρατό από drone στην κουζίνα τους

Ουκρανοί πολίτες μετατρέπονται σε εθελοντές κατασκευαστές drone.

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Αυτό που η Ρωσία δεν διαθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό, είναι τα drones.

Δεν ήταν μόνο ο Ναβάλνι - Οι "μυστηριώδεις" θάνατοι των επικριτών του Πούτιν

Από τον Ναβάλνι και τον Κουζμένοφ μέχρι τον Πριγκόζιν και τον Νεμτσόφ. Η λίστα συνεχώς αυξάνεται.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να σταματήσει στη Ρωσία και την Ουκρανία

"Ο Πούτιν δεν κατανοεί ότι η Ουκρανία αποτελείται από πατριώτες αποφασισμένους να υπερασπιστούν τη χώρα τους".