Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε νέες πόλεις της Ελλάδας και, μεσοπρόθεσμα, σε διεθνείς αγορές, επεκτείνεται η STIQ, η οποία, έχοντας ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 2 εκατομμύρια παραγγελίες μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια λειτουργίας, κατάφερε πρόσφατα να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η STIQ είναι μια πρωτοποριακή food-tech εταιρεία που αλλάζει το fast casual dining στην Ελλάδα. Δημιουργεί εστιατορικά brands όπως τα Protein Garden, Dinas, Healthy Concept και Leafy, προσφέροντας φρέσκα και προσιτά γεύματα για take away ή delivery.
Ιδρύθηκε το 2022 από τον Κωνσταντίνο Δάβαρη, μαζί με ομάδα στελεχών από τον χώρο της τεχνολογίας και της εστίασης, και λειτουργεί φυσικά καταστήματα και cloud kitchens - δηλαδή επαγγελματικούς χώρους μαγειρικής που εξυπηρετούν online παραγγελίες. Μέσα από πλατφόρμες όπως e-food, Wolt και Box, αλλά και από τα φυσικά καταστήματά της στην Αττική, προσφέρει μια καθημερινή εμπειρία υγιεινής διατροφής που συνδυάζει γεύση, ευκολία και προσιτή τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Δάβαρης δεν είναι άγνωστος στον χώρο των startups: υπήρξε ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της FlexCar, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στην ελληνική έκδοση της λίστας Forbes 30 Under 30.
Προηγμένα συστήματα παραγωγής και διανομής
Όπως αναφέρει ο κ. Δάβαρης στο Capital.gr, η STIQ απευθύνεται σε όσους αναζητούν νόστιμα, υγιεινά και οικονομικά γεύματα για καθημερινή κατανάλωση, όπως επαγγελματίες, φοιτητές και οικογένειες. Στο Protein Garden, για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένα bowls με πλήρη διατροφική διαφάνεια (θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) από μόλις 7,90€.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας βασίζεται σε δίκτυο πολυκουζινών (multi-kitchen hubs) και τεχνολογία αιχμής, που εξασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας και χαμηλές τιμές. Τα κύρια έσοδα προέρχονται από online παραγγελίες και takeaway, ενώ τα φυσικά καταστήματα ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα των brands και τη σύνδεση των καταναλωτών με το concept και την αισθητική τους.
Σύμφωνα με τον κ, Δάβαρη, η STIQ ξεχωρίζει παγκοσμίως συνδυάζοντας data-driven ανάπτυξη εστιατορικών brands με τεχνολογία αιχμής. "Το δίκτυο πολυκουζινών μας, σε συνδυασμό με προηγμένα συστήματα παραγωγής και διανομής, μας επιτρέπει να προσφέρουμε υγιεινά, νόστιμα γεύματα σε προσιτές τιμές, με ταχύτητα και σταθερή ποιότητα. Εστιάζουμε στην καθημερινή ευκολία και την εξατομίκευση, κάτι που μας καθιστά μοναδικούς στην ευρωπαϊκή αγορά".
Σχέδιο για 500 θέσεις εργασίας και νέες cloud kitchens
Η έδρα της STIQ βρίσκεται στην Αττική και η ομάδα της αριθμεί σήμερα πάνω από 200 εργαζομένους, με σχέδιο να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά. Σήμερα λειτουργεί έξι υπερσύγχρονες cloud kitchens στην Αττική και πρόσφατα εγκαινίασε το πρώτο φυσικό κατάστημα Protein Garden στο Κολωνάκι.
Η STIQ στοχεύει, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, στην επέκταση σε οκτώ cloud kitchens και δέκα φυσικά καταστήματα για τα brands Protein Garden και Dinas στην Αττική. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζει την επέκταση και σε άλλες ελληνικές πόλεις, με απώτερο στόχο την παρουσία σε διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ποιότητας, της αναγνωρισιμότητας και της αφοσίωσης στα brands της, βελτιώνοντας συνεχώς γεύση, τιμές και εμπειρία πελατών, ενώ εξετάζει νέες τεχνολογικές καινοτομίες.
Η επένδυση από την ΕΤΕπ
Η STIQ έχει αντλήσει συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ, με την πρόσφατη επένδυση 20 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB - ΕΤΕπ) να αποτελεί ορόσημο, ως πρώτη επένδυση της EIB σε ελληνική startup. Σύμφωνα με τον κ. Δάβαρη, τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), τεχνολογικές καινοτομίες και επέκταση της ομάδας και του δικτύου, ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό, νόστιμο και προσιτό φαγητό και να ενισχύσει την εμπειρία των πελατών της.