Ρωσία: Νέα χρονιά με "περσινή συνταγή" για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο

Ρωσία: Νέα χρονιά με "περσινή συνταγή" για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο

Του Gaurav Sharma

Η θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σταθερη ενόψει 2024, παρά τις δυτικές κυρώσεις και το πλαφόν της τιμής στα 60 δολάρια το βαρέλι, βρίσκοντας στήριξη στην Κίνα και στην Ινδία.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα δυτικά κράτη υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις καθώς πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού. Τα πρόσφατα στοιχεία, όμως, και οι δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι η κίνηση αυτή έπληξε πρόσκαιρα τη Μόσχα. 

Η τακτική του Κρεμλίνου να ανακατευθύνει φορτία πετρελαίου από την Ευρώπη σε "φίλες" χώρες της Ασίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, διατηρώντας τη Ρωσία στην 3η θέση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών στον κόσμο, μένοντας πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ είναι η Νο2 εξαγωγική δύναμη αργού παγκοσμίως. 

Σε συνέντευξή του στο Rossiya-24, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexander Novak δήλωσε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 ότι η ρωσική τακτική λειτούργησε πολύ καλά.

"Οι κύριοι εταίροι μας στην παρούσα φάση είναι η Κίνα, που απορροφά περίπου το 45-50% των εξαγωγών μας, και η Ινδία. Παλαιότερα, οι εξαγωγές μας προς την Ινδία ήταν ουσιαστικά μηδενικές. Μέσα σε δύο χρόνια, η Ινδία λαμβάνει το 40% των εξαγωγών μας", σημείωσε.

Ο Novak πρόσθεσε ότι το μερίδιο της Ευρώπης στις εξαγωγές ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει στο 4-5% από περίπου 40-45% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αναλυτές δεδομένων επισημαίνουν ότι δεν έχει μειωθεί η ρωσική παραγωγή, με εξαίρεση το α' και το β' τρίμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 10,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο των αποφάσεεων του OPEC+. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είναι οριακά υψηλότερη από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022, πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά μέσο όρο, περίπου το 50% του πετρελαίου που παρήγαγε η Ρωσία το 2023 διοχετεύθηκε στο εξωτερικό - χάρη στο Πεκίνο και το Δελχί. Ο μήνας Αύγουστος ήταν η μόνη εξαίρεση στο έτος, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Και αυτό λόγω παύσης λειτουργίας ορισμένων υποδομών.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό βαρέλι που επέβαλε η Δύση, μοιάζει... αστείο, καθώς τόσο οι Ινδοί όσο και οι Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν πολύ περισσότερο για το ρωσικό αργό. Κατά μέσο όρο, η τιμή του ρωσικού αργού κυμάνθηκε χαμηλότερα κατά 4-6 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με το Brent, με το τελευταίο να κλείνει το 2023 περίπου στα 77 δολάρια το βαρέλι. 

Πηγές από εμπορικούς κύκλους στην Ινδία αναφέρουν ότι κατά διαστήματα το 2023 -όταν υπήρχε μείωση της προσφοράς- το discount για το ρωσικό αργό σε σχέση με το Brent ήταν περίπου 3 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές του 2023 είχε φτάσει ακόμα και τα 19 δολάρια.

Στο πλαίσιο του πλαφόν, έχει απαγορευθεί στους δυτικούς διαχειριστές δεξαμενόπλοιων και ασφαλιστές να προσφέρουν υπηρεσίες για πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο το οποίο διαπραγματεύεται με premium στα 60 δολάρια. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε έναν μεγάλο στόλο μη ασφαλισμένων από την G7 ή την ΕΕ δεξαμενόπλοιων.

Στο μεταξύ, είναι απίθανο να κοπεί η όρεξη σε Κίνα και Ινδία για το ρωσικό αργό - τουλάχιστον όχι άμεσα αλλα ούτε και μεσοπρόθεσμα. Το σήμα το έστειλαν πρόσφατα αξιωματούχοι από το αρμόδιο ινδικό Υπουργείο.

Σε έγγραφο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρεται ότι η Ρωσία έφτασε να καλύπτει έως και το 40% της ζήτησης για πετρέλαιο στην Ινδία. Αυτό σημαίνει 1,95 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως με τις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας σε αργό να ανέρχονται σε περίπου 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την Indian Express.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι η απόφασή της να αγοράζει ρωσικό αργό εξασφαλίζει τόσο τη σταθερότητα της αγοράς που βασίζεται στην "απορρόφηση" του πετρελαίου που η Ευρώπη "αποφεύγει" όσο και ένα καλό deal για τους Ινδούς καταναλωτές. "Διπλωματικά, είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουμε αυτό που είναι καλό για τη χώρα και τους πολίτες μας", δήλωσε Ινδός αξιωματούχος.

Επομένως, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η δυναμική της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, το 2024 δεν αναμένεται να είναι διαφορετικό από το 2023 για τα ταμεία της Μόσχας.

Περισσότερα από Forbes

Μπορεί να επανεξοπλιστεί εγκαίρως η Ευρώπη για να σταματήσει τη Ρωσία;

Η Λευκή Βίβλος περιγράφει πώς θα αμυνθεί η ΕΕ στη ρωσική επιθετικότητα μετά από μια πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν έχει χίλιους τρόπους να διαφθείρει χώρες και ανθρώπους

Με το να αγνοείς τη φρίκη και να την απομονώνεις στο μυαλό σου, ξεκινάει ένα είδος ψυχολογικής μεταμόρφωσης.

Η Γερμανία επανεξοπλίζεται υπό τον φόβο της Ρωσίας

Με την αύξηση των αμυντικών δαπανών θα αγοράσει τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία και δορυφόρους.

Οι Γάλλοι έρχονται να σώσουν τους Ουκρανούς στον "πόλεμο των ραντάρ"

Οι ΗΠΑ έχουν διακόψει την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβολέων.

Η ειρήνη δεν θα φέρει άφθονο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά

Αν αρθούν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η ρωσική παραγωγή θα αυξηθεί γρήγορα; Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα υπονόμευε τους στόχους του OPEC+. Μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει. Ωστόσο, μοιάζει απίθανο να αυξηθεί η ρωσική παραγωγή χωρίς πρόσθετες επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Ως τώρα, οι στόχοι της Ρωσίας καθορίζονται από τις συμφωνίες με τον OPEC+.

Το σύνθημα Τραμπ για περισσότερες εξορύξεις δεν θα σώσει το πετρέλαιο

Με τρεις μόνο λέξεις -drill, baby, drill- ο Τραμπ περιέγραψε την ενεργειακή πολιτική του.

"Ψυχρός Πόλεμος 2.0": Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ "συγκρούονται" για τους θησαυρούς της Αρκτικής

Η Αρκτική μπορεί να είναι "παγωμένη", αλλά η μάχη για τον φυσικό της πλούτο της τώρα "θερμαίνεται".

Οι πωλήσεις LNG των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

Ο νέος ρόλος των ΗΠΑ και το τίμημα του πολέμου για την Ουκρανία.

Η Συρία ήταν το "πρώτο ντόμινο" της ρωσικής υποχώρησης παγκοσμίως

Για να ξηλώσει τον "αυτοκρατορικό ιστό" του Πούτιν, η Δύση πρέπει να εξετάσει πώς θα είναι η Ρωσία μετά τον Πούτιν.

Αν η Ευρώπη παγώσει, η Ουκρανία θα καεί;

Ήδη οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Η Ρωσία έχασε τον έλεγχο του συριακού εναέριου χώρου και η Τουρκία τον διεκδικεί

Μετά τη μεταφορά των S-400 από τη Συρία στην ανατολική Λιβύη.

Φυσικό αέριο: Η λήξη της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας είναι η επόμενη ενεργειακή πρόκληση για την Ευρώπη

Η μη ανανέωση της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ίσως αλλάξει τη γεωπολιτική εξίσωση .