Γιατί πρέπει να βλέπουμε με... μισό μάτι την πρόταση του Worldcoin για την ψηφιακή ταυτότητα μέσω σάρωσης της ίριδας

Γιατί πρέπει να βλέπουμε με... μισό μάτι την πρόταση του Worldcoin για την ψηφιακή ταυτότητα μέσω σάρωσης της ίριδας

Του Segun Olakoyenikan

Η εκστρατεία του Worldcoin για την καταγραφή βιομετρικών δεδομένων στο διαδίκτυο έρχεται αντιμέτωπη με ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς οι επικριτές αμφισβητούν κατά πόσο τα οφέλη του συστήματος ελέγχου ταυτότητας με σάρωση ίριδας αξίζουν τον κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Προσφέρει σε όσους προχωρήσουν στο σκανάρισμα το νέο κρυπτονόμισμα Worldcoin (WLD) αξίας περίπου 60 δολαρίων σε αντάλλαγμα για μια ψηφιακή σάρωση των βολβών των ματιών τους. Εκτός από τα 25 token, οι χρήστες λαμβάνουν ένα μοναδικό World ID, το οποίο αποδεικνύει ότι είναι άνθρωποι -και όχι λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης- και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της ταυτότητάς τους σε τρίτους, χωρίς να μοιράζονται άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Αλλά το να διαθέτει ένας ιδιωτικός οργανισμός όπως το Worldcoin μια παγκόσμια βάση δεδομένων με σαρώσεις της ανθρώπινης ίριδας είναι μια βασική ανησυχία που εκφράζεται από αναλυτές, επενδυτές και ερευνητές που μίλησαν στο Forbes -ιδιαίτερα από τη στιγμή που η εκστρατεία ξεκίνησε σε φτωχές κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου, δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται αντιμέτωπη με ρυθμιστικούς ελέγχους στην Κένυα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Μαζί με τη δυνατότητα απόδειξης ότι οι χρήστες είναι πραγματικοί άνθρωποι, το Worldcoin θα μπορούσε να συμβάλει στην πραγματοποίηση άμεσων διασυνοριακών οικονομικών συναλλαγών, να ανοίξει το δρόμο για μια πιο διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατική διαδικασία μέσω επαληθευμένων ψηφοφοριών και να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική κατανομή των δημόσιων πόρων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι από 34 χώρες έχουν εγγραφεί για το World ID, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το Worldcoin, το οποίο δήλωσε επίσης ότι έχει αρχίσει να αυξάνει την παγκόσμια διανομή των Orbs με την ελπίδα να αυξήσει τις συσκευές σάρωσης σε 1.500 φέτος για να ενισχύσει την υιοθέτησή του.

Το Worldcoin ισχυρίστηκε ότι πέτυχε αυτό το ορόσημο σε λιγότερο από το μισό χρόνο από ό,τι χρειάστηκε για να φτάσει το πρώτο εκατομμύριο, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Ινδία, η Ουγκάντα και η Κένυα, όπου η σάρωση της ίριδας του Worldcoin έχει μόλις ανασταλεί.

Την τελευταία εβδομάδα, η εφαρμογή World App για κινητά έγινε η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στην Κένυα, σύμφωνα με στοιχεία της AppFigures χωρίς να αναφέρεται η περίοδος, εκτοπίζοντας δημοφιλείς εφαρμογές όπως το WhatsApp Messenger και το TikTok. Ένας από τους βασικούς μοχλούς υιοθέτησης στην Κένυα ήταν οι προωθητικές ενέργειες από τοπικούς παράγοντες επιρροής και μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του αστέρα της αφρο-ποπ Kagwe Mungai.

"Ελάτε μαζί μου για να εγγραφείτε στο Worldcoin", γράφει ένα κείμενο σε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει τον Mungai να στέκεται δίπλα σε μια γιγαντιαία συσκευή Orb στο Ναϊρόμπι. "Εγώ υπέγραψα και μάλιστα σκάναρατην ίριδά μου για το μοναδικό μου WORLD ID, το οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να έχω πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και πολλά άλλα".

Τα 60 δολάρια που προσφέρονται στους Κενυάτες αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Αφρικής, όπου περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και έχει γίνει φέτος μάρτυρας πολλαπλών φονικών διαδηλώσεων για την κρίση του κόστους ζωής.

Το πόσο συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το νέο νόμισμα για τους προβλεπόμενους σκοπούς του μένει να φανεί στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, όπου η Tools for Humanity έχει αρχικά εξουσιοδοτηθεί ως επεξεργαστής δεδομένων.

Οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα ερευνήσουν τις δραστηριότητες του Worldcoin για να αξιολογήσουν την "αυθεντικότητα" και τη "νομιμότητα" του project στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. "Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ανέστειλε αμέσως, τις δραστηριότητες του 'WORLD COIN'", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, σε δήλωσή του στο Forbes, το Worldcoin Foundation δήλωσε ότι η ζήτηση για το World ID στην Κένυα ήταν "συντριπτική" και η αναστολή έγινε "από περίσσεια προσοχή και σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο όγκος του κοινού".

Οι ρυθμιστικές αρχές δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία φέρεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο ψηφιακής ταυτότητας.

"Έχουμε κατά νου μας το λανσάρισμα του WorldCoin στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα προβούμε σε έρευνες", ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η συγκατάθεση για την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων "πρέπει να δίνεται ελεύθερα και να μπορεί να ανακληθεί χωρίς βλάβη". Δεδομένου ότι οι πληροφορίες στο Worldcoin βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, δεν μπορούν ποτέ να αλλάξουν ή να αποσυρθούν.

Το Worldcoin συνιδρύθηκε το 2019 από τον Sam Altman, διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, το πρόγραμμα ChatGPT της οποίας είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να συγχέεται σε κάποιο βαθμό με πραγματικούς ανθρώπους. Ο συνιδρυτής του, Alex Blania, ισχυρίστηκε ότι το Worldcoin ήταν αποκεντρωμένο, αλλά ειρωνικά, το ίδιο το πρόγραμμα λειτουργεί ως ένα συγκεντρωτικό σημείο συμφόρησης σε αυτό το σύστημα και τα σχέδια για open source κώδικα καθυστερούν για το μέλλον.

Το Worldcoin αναφέρει ότι η λειτουργία του λογισμικού υποδομής, όπως οι backend υπηρεσίες που διασφαλίζουν ότι οι κωδικοί ίριδας είναι μοναδικοί μετά την εγγραφή, συντονίζεται από το Worldcoin Foundation, μια ομάδα συντελεστών που εδρεύει στα νησιά Κέιμαν και έχει μια θυγατρική στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους - δύο τοποθεσίες παγκοσμίως γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι.

"Δεν πιστεύουμε ότι είναι καλή ιδέα να εκπαιδεύσουμε ένα μάτσο ανθρώπους να παραδώσουν τα βιομετρικά τους δεδομένα σε μια μη κυβερνητική οντότητα", λέει ένας επενδυτής που αποφάσισε να μην υποστηρίξει το Worldcoin. Δημιουργείται επίσης ένα προηγούμενο και ένα κίνητρο για άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων να συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα, κάτι που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες εάν οι ηγέτες ενός project αποδειχθούν διεφθαρμένοι, λέει ο επενδυτής.

Η Tools For Humanity, η εταιρεία πίσω από το Worldcoin κυκλοφόρησε το token στις 24 Ιουλίου και ακολούθησε η εισαγωγή του σε όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια, καθώς το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει να φέρει επανάσταση στην επαλήθευση της ανθρώπινης ταυτότητας και να γεφυρώσει την εισοδηματική ανισότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τεχνολογική εταιρεία χρησιμοποιεί σαρώσεις ίριδας για επαλήθευση. Η εταιρεία Clear, η οποία λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάνει κάτι αντίστοιχο και επιτρέπει στους συνδρομητές που πληρώνουν να παρακάμπτουν τις ουρές ασφαλείας των αεροδρομίων, λέει ότι έχει περισσότερους από 15 εκατομμύρια πελάτες.

Με τις πρόσφατες προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη να καθιστούν πολύ πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τους ανθρώπους από τα ρομπότ στο διαδίκτυο, το έργο επιδιώκει να αντικαταστήσει την παραδοσιακή προσέγγιση της διαδικτυακής σύνδεσης με ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό σύστημα επαλήθευσης, όλα υπό τον έλεγχο του Worldcoin.

"Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουμε τη φαντασία από την πραγματικότητα, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία στο χρηματοπιστωτικό και το δημοκρατικό σύστημα", έγραψε ο Louis Schoeman, ο οποίος διαχειρίζεται πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση μετοχών και κρυπτονομισμάτων, σε μια ερευνητική έκθεση την περασμένη εβδομάδα. "Το Worldcoin θέλει να υπερασπιστεί τους ανθρώπους από την παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης και να καταστήσει σαφές ποιον και τι πρέπει να εμπιστεύεται κανείς στο διαδίκτυο".

Η ιδέα της Tools For Humanity απαιτεί από τους ανθρώπους να ενταχθούν στο σύστημα σαρώνοντας την ίριδά τους χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με το βολβό του ματιού και ονομάζεται Orb. Ο σαρωτής επαληθεύει την ταυτότητα των ανθρώπων και τους αποδίδει ένα μοναδικό World ID, το οποίο επιτρέπει στους πιστοποιημένους χρήστες να αποδείξουν ότι είναι άνθρωποι χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε πλατφόρμες τρίτων που συνδέονται με το πρωτόκολλο Worldcoin.

"Μόνο το Tools for Humanity έχει πρόσβαση στα orbs που χρησιμοποιούνται για το σκανάρισμα, οπότε η δημιουργία ταυτότητας είναι συγκεντρωτική", λέει ο Abdoulaye Ndiaye, καθηγητής οικονομικών στο Stern School of Business του NYU, ο οποίος διεξάγει επίσης έρευνα για την τεχνολογία blockchain. "Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αν πρόκειται για μια πλατφόρμα ή μια ψηφιακή υποδομή, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή, ώστε να κάνει τη δημιουργία ταυτότητας και την ενημέρωση να είναι αποκεντρωμένη. Επίσης, το blockchain επιτρέπει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν και να δημιουργούν εφαρμογές".

Ο Ndiaye πιστεύει ότι το Worldcoin θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλά μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ανάγκη για κοινωνικά προγράμματα, αλλά που δυσκολεύονται να τα στοχεύσουν αποτελεσματικά στους σωστούς δικαιούχους. Ο καθηγητής, ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος που σχετίζεται με το έργο, εάν το Worldcoin συνδέσει τις μοναδικές ταυτότητες των χρηστών με άλλες πληροφορίες, όπως ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και τοποθεσίες, και στη συνέχεια πουλήσει τα δεδομένα.

"Το Worldcoin Foundation συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στις αγορές όπου είναι διαθέσιμο το Worldcoin", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι το έργο "δεν πωλεί και δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει προσωπικά δεδομένα χρηστών".

Οι σαρώσεις ίριδας υποβάλλονται σε επεξεργασία, αποθηκεύονται και στη συνέχεια διαγράφονται από την τοπική μνήμη του Orb, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης έχει ορίσει το αντίθετο, σύμφωνα με το Worldcoin. Ωστόσο, τα επεξεργασμένα προσωπικά δεδομένα στο Orb είναι ήδη κρυπτογραφημένα και μεταφορτώνονται στο δίκτυο ψηφιακής ταυτότητας του Worldcoin που βασίζεται στο blockchain, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την πιθανότητα κακού χειρισμού των κωδικοποιημένων δεδομένων ίριδας σε μια τεχνολογία που αποθηκεύει πληροφορίες χωρίς επιλογές αφαίρεσης ή τροποποίησης.

Το σύστημα ταυτότητας έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ψηφιακή απάτη, να διευκολύνει τις τραπεζικές συναλλαγές για τον πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση σε αυτές και να μειώσει ακόμη και τον αριθμό των αιτήσεων επαλήθευσης ταυτότητας, σύμφωνα με τον Michael Silberberg, επικεφαλής των επενδυτικών σχέσεων στο κρύπτο hedge fund AltTab Capital.

Αλλά η ακεραιότητα του Worldcoin έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της σύνδεσης της Tools for Humanity με τον Sam Bankman-Fried, συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX που έχει ήδη καταρρεύσει. Ο Bankman-Fried, ο οποίος υποστήριξε τον επενδυτικό γύρο της Series Α του έργου ύψους 25 εκατ. δολαρίων το 2021, αντιμετωπίζει 12 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στοιχεία από την εταιρεία έρευνας αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων PitchBook έδειξαν ότι το χρεοκοπημένο κρύπτο hedge fund Three Arrows Capital με έδρα τη Σιγκαπούρη συμμετείχε επίσης στην αρχική χρηματοδότηση.

Νωρίτερα φέτος, το Worldcoin συγκέντρωσε 115 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C υπό την ηγεσία της Blockchain Capital και του επιχειρηματικού κεφαλαίου Andreessen Horowitz. Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google ήταν ένας εκ των επενδυτών, σύμφωνα με το PitchBook.

Η προσφορά των tokens του Worldcoin έχει ανώτατο όριο τα 10 δισ. για τα επόμενα 15 χρόνια και μόνο 143 εκατ. ήταν διαθέσιμα κατά την παγκόσμια έναρξή του. Αυτό τοποθετεί την κεφαλαιοποίησή του σε περίπου 340 εκατ. δολάρια σήμερα, μειωμένη κατά 34% από το ιστορικό υψηλό των 512 εκατ. δολαρίων στις 24 Ιουλίου, την ημέρα που ξεκίνησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinbase. Σε πλήρως απομειωμένη βάση, τα 10 δισ. Worldcoin θα είχαν αξία 23,7 δισ. δολαρίων.

Μια έρευνα του MIT Technology Review τον Απρίλιο του 2022 κατηγόρησε το Worldcoin για εκμετάλλευση σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στην Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, και για συλλογή βιομετρικών δεδομένων από άτομα που δεν είχαν καταλάβει τι ήταν το Worldcoin. Ένα συμπέρασμα που έβγαλαν οι συντάκτες: "Είναι απλώς φθηνότερο και ευκολότερο να τρέχεις αυτού του είδους την επιχείρηση συλλογής δεδομένων σε μέρη όπου οι άνθρωποι έχουν λίγα χρήματα και λίγη νομική προστασία". Σε απάντηση του ισχυρισμού, η Worldcoin δήλωσε ότι δραστηριοποιείται επίσης σε ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. "Η Worldcoin προσπαθούσε πάντα να διεξάγει δοκιμές πεδίου σε ένα δείγμα χωρών σε όλο τον κόσμο που θα ήταν αντιπροσωπευτικό του κόσμου στο σύνολό του", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ένα άρθρο του BuzzFeed News που δημοσιεύτηκε περίπου την ίδια εποχή υποστήριξε ότι το Worldcoin "έχει εξοργίσει τους ίδιους τους ανθρώπους που λέει ότι προσπαθεί να βοηθήσει". Ο Alex Blania απάντησε: "Βέβαια, σε ορισμένα σημεία, η επικοινωνία, το μάρκετινγκ, όλα αυτά τα πράγματα, θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα και καλύτερα".

Ο εφευρέτης του Ethereum, Vitalik Buterin, έγραψε σε ένα blog post αμέσως μετά την παγκόσμια κυκλοφορία ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την επαλήθευση της ταυτότητας των ανθρώπων, αλλά ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με το Worldcoin είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα των Orbs σε όλο τον κόσμο και η πιθανότητα οι χρήστες να αποκαλύψουν κατά λάθος περισσότερες πληροφορίες από τις προβλεπόμενες κατά τη διάρκεια της σάρωσης της ίριδας.

Ο Buterin δήλωσε επίσης ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πιθανές ατέλειες στην κατασκευή της συσκευής Orb, αφήνοντας χώρο για πιθανές κερκόπορτες. "Ως εκ τούτου, ακόμη και αν το στρώμα λογισμικού είναι τέλειο και πλήρως αποκεντρωμένο, το Worldcoin Foundation εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εισάγει μια κερκόπορτα στο σύστημα, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει αυθαίρετα πολλές ψεύτικες ανθρώπινες ταυτότητες", δήλωσε.

Ο ιδρυτής του Ethereum εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατα εκτυπωμένων "ψεύτικων ανθρώπων" που μπορούν να περάσουν τη σάρωση της ίριδας για να αποκτήσουν ταυτότητες World.

"Το πρόβλημα δημιουργίας ενός συστήματος απόδειξης της ταυτότητας ενός ατόμου που να είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο, ειδικά στα χέρια ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από την υπάρχουσα κοινότητα κρυπτονομισμάτων, φαίνεται αρκετά δύσκολο", πρόσθεσε ο Buterin.

Περισσότερα από Forbes

Κρυπτονομίσματα: Τα κορυφαία ανταλλακτήρια και χρηματιστηριακές πλατφόρμες στον κόσμο

Πρώτη στη λίστα του 2024 η Coinbase, που δεν λειτουργεί μόνο ως ανταλλακτήριο αλλά και ως θεματοφύλακας crypto.

Το Starlink του Έλον Μασκ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά ίντερνετ

Σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στην εγχώρια αγορά παροχής διαδικτύου εξελίσσεται σταδιακά το Starlink, το δορυφορικό ίντερνετ, το οποίο προσφέρεται από την SpaceX.

Χαμηλό μίας εβδομάδας "άγγιξε" το Bitcoin

Μετά τα "κακά μαντάτα" για τα σχετιζόμενα με το κρυπτονόμισμα ETF.

Bitcoin: Κρύος ιδρώτας αν ξεπεράσει τα 80.000 δολάρια

Αν σπάσει αυτό το όριο θα είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις.

Bitcoin: Γιατί αυτή η bull market είναι διαφορετική

Θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά funds και το σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγούν αυτό το ράλι.

Neuralink: Πώς ο Elon Musk ανοίγει το "Κουτί της Πανδώρας" με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η έλλειψη διαφάνειάς του παραβιάζει επιστημονικούς - ηθικούς κανόνες και θέτει σοβαρά ερωτήματα.

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Το προηγούμενο υψηλό του Ethereum επιτεύχθηκε με ένα +66%, ενώ του Bitcoin με το "μισό ράλι": 32%.

Bitcoin: Και μετά τα $50.000; Τι βλέπουν τρεις αναλυτές

Με το πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο να σπάει το όριο των 50.000 δολαρίων ξανά (η τελευταία φορά ήταν το 2021), οι αναλυτές σταθμίζουν ποιες βασικές μεταβλητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι traders εφεξής. Οι αντιστάσεις, τα επίπεδα στήριξης και το επικείμενο halving.

Τελικά χακαρίστηκαν τρια εκατομμύρια "έξυπνες οδοντόβουρτσες";

Μια viral ιστορία για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση μέσω "ρομπότ του διαδικτύου"