Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η επέκταση σε συγγενικές αγορές και τομείς πέραν του υποθαλάσσιου χώρου βρίσκεται στα σχέδια της Sotiria Technology, μιας ελληνικής startup που πρόσφατα επιλέχθηκε από το ΝΑΤΟ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα "DIANA”, μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής, με περισσότερες από 1.300 αιτήσεις παγκοσμίως.

Επιπλέον, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας στο Capital.gr, η εταιρεία θέλει να επεκτείνει και τις δυνατότητες των υπαρχόντων προϊόντων και τεχνολογιών στις υφιστάμενες αγορές, όπως για παράδειγμα να αναπτύξει δυνατότητες υποθαλάσσιας επιτήρησης με χρήση κινούμενων αυτόνομων πλατφορμών (Unmanned Surface and Underwater Vehicles).

Η Sotiria Technology είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων βασισμένων σε τεχνολογίες αιχμής στον χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας. Ιδρύθηκε το 2021 και ειδικεύεται σε λύσεις υποθαλάσσιας επιτήρησης κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα λιμένων, αγωγών, ναυτικών συνόρων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Οι λύσεις της εταιρείας στηρίζονται σε δύο τεχνολογικούς πυλώνες: την ανάπτυξη υψηλής ευαισθησίας αισθητήριων συστημάτων μέσω της χρήσης προηγμένων υλικών αλλά και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της αισθητήριας τεχνολογίας. Μεταξύ των προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί ήδη συγκαταλέγονται υψηλής ευαισθησίας υδρόφωνα (Type A™) και μαγνητόμετρα (Type S™), λογισμικό επεξεργασίας και ανάλυσης υποθαλάσσιων δεδομένων (Dioptre™) και ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης υποδομών (Nereid ™). Τα προϊόντα αυτά σχεδιάζονται και αναπτύσσονται από την ομάδα της Sotiria Technology στην Ελλάδα.

Εξωστρέφεια 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η Sotiria Technology έχει από την ίδρυσή της έναν σαφώς εξωστρεφή προσανατολισμό, με τις κυριότερες αγορές στις οποίες έχει ήδη παρουσία να είναι αυτή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. To 2024 ξεκίνησε με την εταιρεία να συμμετέχει στον επιταχυντή καινοτομίας "Masschallenge” στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθεσία που θα αποτελέσει και τη βάση επέκτασής της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. 
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία ξεκίνησε, επίσης, συνεργασία με το Πορτογαλικό Ναυτικό στα πλαίσια της άσκησης REPMUS23, έχοντας την ευκαιρία να επιδείξει την αποτελεσματικότητα των λύσεών της στο πεδίο. 

Η συμμετοχή στο "NATO DIANA”

Το NATO DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), δηλαδή ο επιταχυντής καινοτομίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων καινοτομίας του NATO, ο οποίος θα υποστηριχτεί από το NATO Innovation Fund -το πρώτο διακρατικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital fund) που θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες αιχμής διττής χρήσης. Η διαδικασία επιλογής ήταν ιδιαίτερα απαιτητική με περισσότερες από 1.300 αιτήσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 44 εταιρείες. Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που εξασφάλισε την συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα και θα κληθεί να αναπτύξει περαιτέρω τα προϊόντα της και να επιδείξει τις δυνατότητές τους σε ένα ευρύτερο κοινό διεθνούς επιπέδου, τους ερχόμενους 6-12 μήνες.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αποτελεσματικές λύσεις στον υποθαλάσσιο χώρο είναι περιορισμένες σε αριθμό, αλλά με πολύ μεγάλη ειδίκευση και μακροχρόνιες συνεργασίες με το πελατολόγιό τους. "Η Sotiria Technology έχει καταφέρει, ήδη στα πρώτα δύο χρόνια από την ίδρυσή της, να αναγνωριστεί στο group αυτών των εταιρειών, να συμμετέχει σε σχετικές κοινοπραξίες αλλά και να διαφοροποιείται με βάση το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια διαφορετική μεθοδολογία για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αντικειμένων”, καταλήγει ο εκπρόσωπος της εταιρείας. 

Περισσότερα από Forbes

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΤΜΕ έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Η Terra Robotics ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης.

TerraPower: Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπιλ Γκέιτς στο Ουαϊόμινγκ

Θα φιλοξενεί τον φθηνότερο και αποδοτικότερο πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο.

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.

Forbes: Λανσάρει το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Adelaide

Παρουσίασε την beta έκδοση του Adelaide, του εργαλείου αναζήτησης ειδήσεων που χρησιμοποιεί το Google Cloud.

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία θαλάσσια drones - "Όπλα" που ίσως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα

Τα θαλάσσια drones-καμικάζι έχουν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.