Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην ανάπτυξη ενός παρελκόμενου εργαλείου ζιζανιοκτονίας υπερυψηλής ακριβείας, με τη χρήση λέιζερ, στοχεύει η Terra Robotics, μια ελληνική startup από τη Θεσσαλονίκη, που επιδιώκει να διευκολύνει τους γεωργούς στη διαχείριση των καλλιεργειών τους, παρέχοντάς τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καλλιέργεια των χωραφιών τους με φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης, στον οποίο συμμετείχαν τα VCs Genesis Ventures και Zeno Capital, καθώς και το HeBAN - Hellenic Business Angels Network. Όπως
διευκρινίζουν στο Capital.gr οι τρεις ιδρυτές της Terra Robotics - Πέτρος Κατσιλέρος, Κωνσταντίνος Κανδύλας και Γιάννης Μπακατσής- τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ολοκλήρωση του παρελκόμενου εργαλείου. Στόχος της εταιρείας είναι το εργαλείο να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να βγει στην αγορά.

Η λύση της Terra Robotics εντοπίζει αρχικά με τη βοήθεια καμερών και αλγορίθμων μηχανικής όρασης τα προβληματικά φυτά και στη συνέχεια το λέιζερ "καίει” με μεγάλη ακρίβεια το ζιζάνιο, χωρίς να επηρεάζει καθόλου την καλλιέργεια ή το χώμα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που αναμοχλεύουν το χώμα ή σκάβουν. Όπως εξηγεί ο κ. Κανδύλας, το εργαλείο αυτό θα είναι ένα παρελκόμενο για τρακτέρ, ρομπότ ή οποιαδήποτε πλατφόρμα μπορεί να το έλκει μέσα στο χωράφι.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσιλέρος, το πλεονέκτημα της λύσης της Terra Robotics σε σχέση με άλλες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο είναι ότι είναι πολύ γρήγορη, δεν αναμοχλεύει καθόλου το χώμα και την καλλιέργεια και είναι πολύ υψηλής ακρίβειας, δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί σε καλλιέργειες φυτεμένες με υπέρπυκνη σπορά. "Η λύση χρησιμοποιεί πολύ δυνατούς αλγορίθμους μηχανικής όρασης που μπορούν να αναγνωρίζουν ζιζάνια από πολύ μικρή ηλικία, ενώ ο τρόπος που σχεδιάζουμε να την πουλήσουμε, δηλαδή σαν παρελκόμενο για τρακτέρ ή για άλλες πλατφόρμες ρομποτικές ή μη, μάς δίνει ένα προβάδισμα, καθώς μπορεί κάποιος να αγοράσει μόνο το παρελκόμενο”, συνεχίζει ο κ. Κατσιλέρος κι εξηγεί πως η προσέγγιση της Terra Robotics είναι πιο εναρμονισμένη έτσι και με τα δεδομένα της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες καλλιέργειες.

Πώς δημιουργήθηκε η Terra Robotics

Ο Πέτρος Κατσιλέρος γνωρίστηκε με τον Κωνσταντίνο Κανδύλα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. "Είμαστε και οι δύο Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Στη σχολή ασχοληθήκαμε εσωτερικά με ομάδες σχετικές με το αντικείμενό μας. Ο Κωνσταντίνος ήταν στην ομάδα που έφτιαξε το ηλεκτρικό φορμουλάκι κι εγώ ήμουν σε μια ομάδα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης”, αναφέρει ο κ. Κατσιλέρος.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι δυο τους και στη μετέπειτα επαγγελματική τους
πορεία, με τον Κωνσταντίνο να εργάζεται για χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον Πέτρο σε αλγορίθμους ΑΙ μεγάλης κλίμακας.

Το 2019, αποφάσισαν να επιχειρήσουν να βρουν μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα με ζιζάνια που αντιμετώπιζε η επιχείρηση αρωματικών βιολογικών φυτών που διατηρεί η οικογένεια του κ. Κανδύλα. "Μπήκαμε στη διαδικασία, και λόγω της εμπειρίας μας, να φτιάξουμε ένα δικό μας εργαλείο ώστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Έτσι, κατασκευάσαμε ένα αυτόνομο ηλεκτροκίνητο ρομποτικό όχημα, το οποίο μπορεί να πλοηγείται αυτόνομα στο χωράφι και να εκτελεί εργασίες”, λέει με τη σειρά του ο κ. Κανδύλας.

Έτσι, το 2020, οι δυο τους ίδρυσαν την Terra Robotics, στην οποία αργότερα προστέθηκε και ο Γιάννης Μπακατσής, γεωπόνος και οικονομολόγος. "Οι τρεις μας έχουμε κατασκευάσει τρία αυτόνομα ρομπότ. Τα δύο πρώτα ήταν πειραματικά, ενώ το τρίτο είναι το πιο ολοκληρωμένο και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από εμάς”, διευκρινίζει ο κ. Μπακατσής.

Μέχρι τώρα, οι τρεις τους στηρίζονταν σε ίδια κεφάλαια και σε χρηματικά έπαθλα που συνόδευαν διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Terra Robotics είχε επιλεγεί ως μία από τις καλύτερες και πολλά υποσχόμενες startups στον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης από το EIT-Food Seedbed. "Το πρόγραμμα αυτό μας βοήθησε να κάνουμε το market discovery και να στοχεύσουμε σε αγορές και καλλιέργειες που έχουν πολύ μεγάλο κόστος για τη ζιζανιοκτονία”, τονίζει ο κ. Κατσιλέρος, ενώ διευκρινίζει ότι η Terra Robotics στοχεύει κατά κύριο λόγο σε καλλιέργειες λαχανικών, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι περιοριστικό. "Η λύση μας μπορεί να προσαρμοστεί και σε άλλες καλλιέργειες”, εξηγεί.

Η ομάδα της Terra Robotics αποτελείται αυτή τη στιγμή από πέντε άτομα, ενώ η έδρα της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παίκτη, η εταιρεία στοχεύει και στο
εξωτερικό, λόγω και του μεγέθους των καλλιεργειών. "Κατά κύριο λόγο στοχεύουμε σε επαγγελματίες γεωργούς με πολλά στρέμματα και μεγάλες φάρμες, αλλά στοχεύουμε επίσης να παρέχουμε τη λύση μας και σαν υπηρεσία”, αναφέρει ο κ. Μπακατσής, ο οποίος προσθέτει ότι ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη λύση της.

"Μονόδρομος” οι λύσεις αυτοματοποίησης

Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση αυτοματοποίησης στο χωράφι. "Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία, είτε είναι το αυτόνομο ρομπότ, το οποίο μελλοντικά θα θέλαμε επίσης να το βγάλουμε στην αγορά, είτε κάποιο εργαλείο ζιζανιοκτονίας”, αναφέρει ο κ. Κατσιλέρος.

Όπως εξηγούν οι τρεις ιδρυτές, απώτερος σκοπός τους είναι να προσφέρουν στον γεωργό εργαλεία αυτοματοποίησης τα οποία αφενός θα τον βοηθήσουν να λύσει τη δυσκολία εύρεσης εργατών αφετέρου θα του ελευθερώσουν χρόνο.

Επίσης, στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια σουίτα από εργαλεία, με τα οποία ο κάθε γεωργός θα μπορεί να παρακολουθεί το χωράφι του με κάθε λεπτομέρεια, να βγάζει συμπεράσματα για την κατάσταση του χωραφιού του, του χώματος και των φυτών, βελτιστοποιώντας, έτσι, την παραγωγή και την επένδυσή του.

Τέτοιες λύσεις αυτοματοποίησης, σύμφωνα με τους ιδρυτές, μπορούν να δώσουν σε Έλληνες γεωργούς τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί ως προς τα
ευρωπαϊκά δεδομένα. "Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί είναι ότι ακόμη και εάν οι πωλήσεις τους πάνε καλά, δεν μπορούν να διπλασιάσουν την παραγωγή τους γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διπλασιάσουν και το προσωπικό τους, κάτι που αποτελεί τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα”, εξηγούν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τέτοιες λύσεις γιατί συνειδητοποιούν ότι πλέον αποτελούν μονόδρομο στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. "Χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο δύσκολη η κατάσταση, δεδομένου ότι η ΕΕ καθιστά πιο αυστηρές τις προδιαγραφές για τα ζιζανιοκτόνα”, τονίζουν.

Όπως προσθέτουν, όπως συμβαίνει με κάθε καινούρια τεχνολογία, μια αλλαγή στη νοοτροπία είναι απαραίτητη, αλλά οι Έλληνες γεωργοί αναγνωρίζουν πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της εκτεταμένης χρήσης ζιζανιοκτόνων και τους περιορισμούς του εργατικού δυναμικού, οπότε αναζητούν από μόνοι τους τέτοιες λύσεις αυτοματοποίησης ή βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Περισσότερα από Forbes

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΤΜΕ έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

TerraPower: Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπιλ Γκέιτς στο Ουαϊόμινγκ

Θα φιλοξενεί τον φθηνότερο και αποδοτικότερο πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο.

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία ανάμεσα στις 44 που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "NATO DIANA"

Forbes: Λανσάρει το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Adelaide

Παρουσίασε την beta έκδοση του Adelaide, του εργαλείου αναζήτησης ειδήσεων που χρησιμοποιεί το Google Cloud.

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία θαλάσσια drones - "Όπλα" που ίσως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα

Τα θαλάσσια drones-καμικάζι έχουν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.