Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Κλείνουν στις 8 Μαρτίου 2024 οι αιτήσεις για το acceleration program "DayOne” που "τρέχει” το Genesis Ventures. Το πρόγραμμα επιτάχυνσης είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και απευθύνεται σε startups που θέλουν να λάβουν την πρώτη τους θεσμική επένδυση και να απευθυνθούν στην παγκόσμια αγορά.

Πρόκειται για το 5o cohort του προγράμματος, με κάθε cohort να δέχεται περίπου 8-12 ομάδες. Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Στέργιος Αναστασιάδης, Partner και co-founder του Genesis Ventures, ήδη έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 80 ομάδες. 

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν νεοσύστατες εταιρείες που δεν έχουν απαραίτητα βγάλει κάποιο προϊόν στην αγορά και που δεν έχουν ακόμη έσοδα, με το Genesis να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ομάδα και τους ιδρυτές. 

Η πρώτη εβδομάδα του DayOne θα λάβει χώρα δια ζώσης στην Πάτρα, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες, εργαστήρια και community building, ενώ το υπόλοιπο του προγράμματος θα υλοποιηθεί κυρίως online.

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους. "Με μεγάλη ειλικρίνεια, θα ήθελα να πάρουν όλες οι ομάδες την επένδυση και αυτός είναι ο σκοπός μας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. 

Σημειωτέον πως το Genesis έχει επενδύσει σε 5 ομάδες που προήλθαν από το DayOne, συμπεριλαμβανομένης της MyTeam, η οποία έχει ήδη κλείσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής της.

Εκτός από το κομμάτι της χρηματοδότησης, οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν βοήθεια σε 3 πυλώνες: την ομάδα, το προϊόν και την αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ομάδες θα μπορούν να λάβουν συμβουλές σχετικά με το πώς να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, πώς να έρθουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες, να λάβουν μια κατεύθυνση για το core marketing plan κ.ο.κ. 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 
-6 εβδομάδες επιμορφωτικών σεμιναρίων, αποκλειστικών συναντήσεων με ιδρυτές και 1 προς 1 χρόνο με τους εταίρους του fund και
-1 εβδομάδα αυτοπροσώπως στην Πάτρα, ακολουθούμενη από 5 εβδομάδες διαδικτυακών συνεδριών.

Έρχονται επτά νέες επενδύσεις

Το Genesis Ventures, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τον κ. Αναστασιάδη και τον Δημήτρη Μαρούλη, διαχειρίζεται ένα fund ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα 20 εκατ. εκ των οποίων προήλθαν από το European Investment Fund και τα 5 εκατ. από 50 business angels. Επενδύει σε εταιρείες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ωρίμανσης (pre seed και seed) και εστιάζει σε startups από την Ελλάδα, αλλά και σε ομάδες που έχουν ιδρυθεί από Έλληνες της διασποράς, έχοντας επικεντρωθεί σε τέσσερις περιοχές: Λονδίνο, Βερολίνο, Ζυρίχη και Βοστώνη. 

Είναι sector agnostic, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιορίζεται σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο ή τομέα. Το ποσό της αρχικής επένδυσης διαμορφώνεται περίπου σε 100 χιλ. – 400 χιλ. ευρώ.

Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας έχει πραγματοποιήσει 35 επενδύσεις, με ορισμένες από αυτές να αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αναστασιάδης, πρόκειται να ανακοινωθούν επτά νέες επενδύσεις, με τις startups να προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τους κλάδους του proptech, των life sciences, του healthtech και του education. Στόχος, σύμφωνα με τον Partner του VC είναι μέσα στην 4-5ετία να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 επενδύσεις. 

Αναφορικά με το πώς βλέπει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως, αν και τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα σε σχέση με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του fund, δεν υπάρχει ακόμη μια σταθερή συχνότητα δημιουργίας ομάδων με τα χαρακτηριστικά που κοιτά το Genesis: να λύνουν ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και να έχουν την προοπτική δημιουργίας τζίρου 20-25 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα διάστημα 5-7 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζει σιγά-σιγά να χτίζεται μια βάση και υπάρχει η ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρχει μια σταθερότητα στη δημιουργία startup.

Περισσότερα από Forbes

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

Στόχος να εδραιωθεί στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΤΜΕ έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Η Terra Robotics ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης.

TerraPower: Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπιλ Γκέιτς στο Ουαϊόμινγκ

Θα φιλοξενεί τον φθηνότερο και αποδοτικότερο πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο.

Sentify: Τα πλάνα επέκτασης της startup με Έλληνες ιδρυτές που "σήκωσε" 1,1 εκατ.

Η Sentify ιδρύθηκε το 2023 από τρεις Έλληνες και ήδη κατάφερε να "σηκώσει" 1,1 εκατ. δολ. σε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης.

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία ανάμεσα στις 44 που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "NATO DIANA"