Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε μια σημαντική "συμμαχία στον τομέα της άμυνας προχώρησαν δύο ελληνικές startups. Η Lambda Automata, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών ή κρίσιμων υποδομών, ανακοίνωσε την εξαγορά της Smart Flying Machines (SFM), μιας κατασκευάστριας εταιρείας αυτόνομων εναέριων οχημάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Lambda Automata, το μέλλον της άμυνας έγκειται στα χαμηλού κόστους και μικρής κλίμακας, μη επανδρωμένα συστήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. "Για τον σκοπό αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόκτηση της Smart Flying Machines (SFM), μιας κατασκευάστριας εταιρείας αυτόνομων εναέριων οχημάτων, για να βοηθήσουμε στη δημιουργία τεχνολογιών που θα κρατήσουν την Ευρώπη ασφαλή”. 

"Γνωρίσαμε την ομάδα πριν από λίγους μήνες και εντυπωσιαστήκαμε από το πνεύμα και την ιστορία τους: μηχανικοί από τη Θεσσαλία κατασκευάζουν υπερσύγχρονα αυτόνομα αεροσκάφη. Η Lambda Automata θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα συστήματα, τα δίκτυα και το hardware, με στόχο την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και των συμμάχων τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια είναι η Lambda Automata

Υπενθυμίζεται ότι η Lambda Automata, με έδρα την Παιανία Αττικής, ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κώττα στα τέλη του 2021. Στη συνέχεια, την ιδρυτική ομάδα συμπλήρωσαν ο Γιώργος Κοντογιάννης και ο Γιάννης Σουριαδιάκης. Όλη η αρχική ομάδα εργαζόταν στο εξωτερικό πριν ξεκινήσει η εταιρεία (σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) σαν μηχανικοί λογισμικού σε σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας και ασφάλειας (Apple, Palantir).

Η Lambda Automata είναι μία εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, στην τομή μεταξύ ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και αμυντικών εφαρμογών. Σκοπός της είναι να γίνει μία δυναμική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά με σαφή προσανατολισμό στην αμυντική βιομηχανία και την πολιτική προστασία. Πρώτο της προϊόν είναι οι αυτόνομοι πύργοι παρατήρησης (autonomous surveillance towers) που κατασκευάζει και παράγει στην Παιανία. Πρόκειται για μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους). 

Τον Οκτώβριο του 2023, η Lambda Automata ανακοίνωσε ότι "σήκωσε” 6 εκατ. ευρώ σε έναν seed γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Air Street Capital από το Ηνωμένο Βασίλειο, που επενδύει κυρίως σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Στον γύρο συμμετείχαν επίσης οι 201 Ventures (Ισπανία), HCVC (Γαλλία), Entropy Industrial Capital και Marathon Venture Capital. 

Drones made in… Karditsa

"Είναι επίσημο. Η εταιρεία μας - κατασκευάστρια drone - Smart Flying Machines εξαγοράστηκε από τη Lambda Automata. Συμμετέχουμε στη σημαντική αποστολή τους. Έχουμε μπροστά μας πολύ σκληρή δουλειά”, έγραψε από την πλευρά του ο Σταύρος Μεσσήνης, ένας εκ των ιδρυτών της Smart Flying Machines.

Η Smart Flying Machines ιδρύθηκε το 2022 από τους Σταύρο Μεσσήνη και Στυλιανό Κορωναίο, ενώ αργότερα εισήλθε ως εταίρος και ο Ελευθέριος Σακελλαρίου. Έδρα της Smart Flying Machines είναι η Αθήνα, ενώ τα drones της κατασκευάζονται στην Καρδίτσα.

Περισσότερα από Forbes

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

Στόχος να εδραιωθεί στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Ευρώπη.

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΤΜΕ έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Η Terra Robotics ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης.

TerraPower: Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπιλ Γκέιτς στο Ουαϊόμινγκ

Θα φιλοξενεί τον φθηνότερο και αποδοτικότερο πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο.

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.

Sentify: Τα πλάνα επέκτασης της startup με Έλληνες ιδρυτές που "σήκωσε" 1,1 εκατ.

Η Sentify ιδρύθηκε το 2023 από τρεις Έλληνες και ήδη κατάφερε να "σηκώσει" 1,1 εκατ. δολ. σε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης.

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία ανάμεσα στις 44 που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "NATO DIANA"