Με δεδομένο ότι πολλοί Ρώσοι με μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το "bail-in" που εφαρμόστηκε στις τραπεζικές καταθέσεις όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2013, οι Ρώσοι έχουν καλή δικαιολογία που αποφεύγουν τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει το CNBC.
Παράλληλα με την επιβολή αυστηρών capital controls στους κατόχους λογαριασμών, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκκαθαρίσει την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και να ανακεφαλαιοποιήσει την Τράπεζα Κύπρου, με μέτρα που περιλάμβαναν το "κούρεμα"των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων άνω του ποσού των 100.000 ευρώ
Αυτά τα άνευ προηγουμένου μέτρα έπληξαν πολλούς ξένους ενώ πολλοί από τους λογαριασμούς με μεγάλες καταθέσεις ήταν ρωσικής ιδιοκτησίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε Ρώσους επενδυτές και επιχειρήσεις, εγείροντας κατηγορίες ότι λειτούργησε μέρος για ξέπλυμα χρήματος στη χειρότερη ή για φοροαποφυγή στην καλύτερη, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σχεδόν το 40% των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες εκτιμάται ότι ανήκαν σε ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες συνολικής αξίας περίπου 32 δισ. δολ. σύμφωνα με τότε ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody's.
Ωστόσο ο John Hourican, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, δηλώνει στον CNBC ότι μετά την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου η οποία μόλις εξήλθε νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί εξακολουθούν να καταθέτουν χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
"Είναι μια χώρα σε μετάβαση, οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και οι κινητήριες δυνάμεις διατήρησης πλούτου που υπάρχουν στην Κύπρο είναι ακόμη εκεί" είπε στο CNBC. Ωστόσο το επίπεδο των ρωσικών χρημάτων στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά, είπε.
Όπως υποστήριξε, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη, αν και υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν.
"Πρέπει να βρούμε μία διέξοδο από ζητήματα που υπάρχουν ακόμη: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε υψηλό επίπεδο αλλά αρχίζουν να μειώνονται", είπε μεταξύ άλλων.