Η Γαλλία πληρώνει τους οινοπαραγωγούς για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους

Η Γαλλία πληρώνει τους οινοπαραγωγούς για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους

"Η δουλειά έχει γίνει πολύ δύσκολη", λέει ένας οινοπαραγωγός από το Μπορντώ, εφιστώντας την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διάσημη για κρασιά της περιοχή της Γαλλίας, καθώς μεταμορφώνεται. 

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες πλήττουν τους οινοπαραγωγούς τόσο πολύ που για ορισμένους δεν είναι πλέον βιώσιμο να κρατήσουν ανοιχτά τα οινοποιεία τους ανοιχτά. Αντ' αυτού, ξεριζώνουν τα αμπέλια και ζητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση.

"Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό", δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου και έως τον Ιούλιο του 2023 υπήρξαν 584 αιτήσεις για αποζημίωση από οινοπαραγωγούς που θέλουν είτε να σταματήσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση γης. Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνων. Οι οινοπαραγωγοί είχαν προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να ζητήσουν κρατική στήριξη.

"Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιταχύνει όλη αυτή την αλλαγή", δήλωσε η Courselle στο CNBC, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά τις καλλιέργειες.

Στο μέλλον πιστεύει πως η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η πρόσβαση στο νερό - από τα πιο βασικά στοιχεία για την παραγωγή κρασιού.

Αλλά οι προκλήσεις υπερβαίνουν την κλιματική αλλαγή. Ιστορικά, δόθηκε έμφαση στην παραγωγή κόκκινου κρασιού στο Μπορντό, αλλά οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο την μπύρα και τα ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία. Αυτοί έχουν αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Επιπλέον, τα στοιχεία του γαλλικού ινστιτούτου OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 33% μεταξύ 2000 και 2020. Κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε αύξηση 7% στις πωλήσεις μπύρας.

Η Γαλλία εξάγει πλέον λιγότερο κρασί. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία κυριαρχού στο εμπόριο κρασιού παγκοσμίως. Αλλά το 2022, οι γαλλικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2021.

Κερδίζουν έδαφος τα γερμανικά κρασιά 

Τα άσχημα νέα για έναν τόπο μπορεί να είναι καλά νέα για έναν άλλον τόπο. Ο Ernst Büscher, υπεύθυνος Τύπου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI), δήλωσε στο CNBC ότι τα γερμανικά κρασιά δείχνουν εντελώς αντίθετες τάσεις από τα γαλλικά.

"Είμαστε αρκετά χαρούμενοι", είπε. "Μέχρι τώρα, για τα γερμανικά κρασιά, το πλεονέκτημα των υψηλότερων θερμοκρασιών επικρατεί του αρνητικού στοιχειων των ακραίων καιρικών συνθηκών", πρόσθεσε.

Οι αμπελώνες στη βόρεια Γερμανία είχαν να αντιμετωπίσουν παγετό - αλλά η περιοχή είχε και υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο Büscher δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες στα επίπεδα των 35-36 βαθμών Κελσίου είναι ασυνήθιστες ιστορικά.

Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή κρασιού το 2022. Συνολικά, η παραγωγή σημείωσε άλμα 6% σε σχέση με το 2021 "λόγω της ξηρής και θερμής καλλιεργητικής περιόδου που ήταν ευεργετική για τους αμπελώνες".

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη Γερμανία. Τα εκτάρια με αμπέλια έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με την WineGB. Το 2021, οι πωλήσεις κρασιού αυξήθηκαν κατά 31% ετησίως σε 9,3 εκατ. φιάλες. Η πλειονότητα αυτών είναι αφρώδης και όχι αποσταγμένος οίνος.

Ο όγκος παραγωγής κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Αν και τα επίπεδα έχουν μειωθεί έκτοτε, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα στοιχεία παραγωγής που καταγράφηκαν πριν από εκείνο το έτος.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης η Γαλλία;

Ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ίσως παραλάβει ένα "δισκοπότηρο με δηλητήριο".

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Witside: Νέα διψήφια ανάπτυξη και διεθνής επέκταση για την ελληνική εταιρεία που καινοτομεί σε data και ΑΙ

Σύμφωνα με τον CEO, η εταιρεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για πιθανές εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες.

Cavino: Τι τζιράρει ο μεγαλύτερος όμιλος κρασιού στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του Μπαμπατζίμ

Η συνεργασία με τη Lidl – Από εξαγωγές το 64% του κύκλου εργασιών της.