PD Neurotechnology: Ετοιμάζει βαλίτσες για ΗΠΑ η startup που "πολεμά" το Πάρκινσον

PD Neurotechnology: Ετοιμάζει βαλίτσες για ΗΠΑ η startup που "πολεμά" το Πάρκινσον

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Παρουσία στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να αποκτήσει από το 2024 η PD Neurotechnology, η startup βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε από τέσσερις Έλληνες, με στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Την επέκταση αυτή αναμένεται να βοηθήσει η πρόσφατη επένδυση που εξασφάλισε η εταιρεία από την Crimson International Investment (CII) από το Άμπου Ντάμπι, που αποτελεί και τον πρώτο επενδυτή της εταιρείας από την Μέση Ανατολή. Η επένδυση αυτή, ύψους 1 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος ενός γύρου χρηματοδότησης (Series A), ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, που ολοκλήρωσε η εταιρεία, στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Big Pi Ventures, το Onassis Foundation, η Seedblink και angel investors.

Η PD Neurotechnology αποτελεί ένα πραγματικό success story, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, έχει ήδη επιτύχει την οικονομική βιωσιμότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο Capital.gr ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της εταιρείας, Νίκος Μόσχος, το 2022 ήταν η πρώτη κερδοφόρα χρονιά για την εταιρεία, ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν σε λίγο παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Για το 2023, η εταιρεία αναμένει υψηλότερα κέρδη, ενώ ο τζίρος στο εξάμηνο διαμορφώνεται ήδη σε περίπου διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

Η εταιρεία "σήκωσε” τα πρώτα της χρήματα το 2017, σε έναν seed γύρο χρηματοδότησης, στον οποία συμμετείχαν η Εθνική Τράπεζα και angel investors. Από τότε έχει ολοκληρώσει άλλους δυο γύρους, ενώ μαζί με τις επιδοτήσεις έχει αντλήσει συνολικά περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχημένη πορεία της PD Neurotechnology αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα της σημαντικής συνεισφοράς της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και της καλής διαβίωσης.

Το project της PD Neurotechnology ξεκίνησε το 2006, όταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Φωτιάδη, και Σπύρος Κονιτσιώτης ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την αντικειμενική εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών με νόσο του Πάρκινσον με τη χρήση μιας φορέσιμης (wearable) ιατρικής συσκευής. Η wearable συσκευή PDMonitor δοκιμάστηκε σε τουλάχιστον 80 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι η ιδέα τους ήταν εφικτή. Πλέον, περίπου 1.300 ασθενείς έχουν φορέσει την συσκευή. 

Παρουσία σε 13 χώρες

Η έδρα της PD Neurotechnology βρίσκεται στο Λονδίνο, ωστόσο τα τμήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, Κλινικών Μελετών, Παραγωγής, Διανομής και Διαδικασίας Ποιοτικού Ελέγχου στα Ιωάννινα. Αυτή την στιγμή, η εταιρεία διαθέτει παρουσία -είτε μέσω πωλήσεων της συσκευής, είτε σε πιλοτικά projects- σε 13 χώρες παγκοσμίως, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία και πρόσφατα Ελβετία, Τουρκία, Ισραήλ και Μέση Ανατολή. Η λύση της PD Neurotechnology απευθύνεται στα εθνικά συστήματα υγείας. Εκτός από την Ελλάδα, η χρήση του PDMonitor έχει εγκριθεί και από το σύστημα υγείας της Αγγλίας, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες χώρες.

Όπως εξηγεί ο κ. Μόσχος, η PD Neurotechnology ήταν η πρώτη παγκοσμίως που ξεκίνησε αντικειμενικές καταγραφές εξ αποστάσεως, ενώ πλέον υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά άλλες τέσσερις εταιρείες που το κάνουν, από την Αυστραλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί την PD Neurotechnology είναι ότι καταγράφει συμπτώματα που αφορούν όλα τα μέρη του σώματος.

Επίσης, η PD Neurotechnology διαθέτει και mobile app που βελτιστοποιεί την αλληλοεπίδραση ασθενών, γιατρών και φροντιστών, ενώ διατηρεί τα δεδομένα για 10 χρόνια στο cloud. Οι γιατροί έχουν έτσι στην διάθεσή τους έναν εύχρηστο τρόπο για να βλέπουν τα αποτελέσματα και να λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ είναι εφικτή η διαρκής καταγραφή συμπτωμάτων και η δυνατότητα screening και treatment optimization. 

Επόμενα σχέδια 

Ο κ. Μόσχος αναφέρει ότι η PD Neurotechnology διαρκώς βελτιώνει την συσκευή της, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Ήδη αναπτύσσει την επόμενη έκδοση του PDMonitor, για ακόμη μεγαλύτερη υποβοήθηση στην λήψη αποφάσεων από τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ υπάρχει ένα ακόμη προϊόν σε εξέλιξη, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα για άμεση καταγραφή των συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο.

Στα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της λύσης της και σε άλλες ασθένειες και κινητικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και τα εγκεφαλικά. 

Περισσότερα από Forbes

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

Στόχος να εδραιωθεί στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΤΜΕ έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Terra Robotics: Ποια τα πλάνα της ελληνικής startup που "εξολοθρεύει" τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Η Terra Robotics ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης.

TerraPower: Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπιλ Γκέιτς στο Ουαϊόμινγκ

Θα φιλοξενεί τον φθηνότερο και αποδοτικότερο πυρηνικό αντιδραστήρα Natrium, ο οποίος ψύχεται με υγρό νάτριο.

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.

Sentify: Τα πλάνα επέκτασης της startup με Έλληνες ιδρυτές που "σήκωσε" 1,1 εκατ.

Η Sentify ιδρύθηκε το 2023 από τρεις Έλληνες και ήδη κατάφερε να "σηκώσει" 1,1 εκατ. δολ. σε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης.

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία ανάμεσα στις 44 που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "NATO DIANA"