Γ. Δ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): Στα 85 εκατ. η συνολική συνεισφορά μας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Γ. Δ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): Στα 85 εκατ. η συνολική συνεισφορά μας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης των κριτηρίων ESG σχεδιάστηκε και υλοποιείται το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου, όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλός του Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι το Υπερταμείο μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τα διεθνή πρότυπα, ενώ προσθέτει πως λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα του έχει έναν ευρύτερο ρόλο συνεισφοράς όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον και στους Έλληνες πολίτες, μέσα από τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει. 

- Κύριε Δημητριάδη, σε ποιο σημείο βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπερταμείου για τα έτη 2022-2024 και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Το Υπερταμείο έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και κυρίως –για πρώτη φορά– πολυδιάστατη στρατηγική, που διέπεται από τη φιλοσοφία του active shareholder. Ήδη, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθειά μας: την επιτάχυνση στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων, την εκκίνηση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, την επικαιροποίηση της μελέτης για την αξιοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων -που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής ανάπτυξης-, τις οριζόντιες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και την επανεκκίνηση της Διώρυγας της Κορίνθου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το στρατηγικό μας πλάνο σχεδιάστηκε και υλοποιείται υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης των κριτηρίων ESG. 

Πολύ σημαντικές θα είναι, επίσης, οι άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 -για πρώτη φορά- στην ελληνική οικονομία, καθώς και όλες οι άλλες πρωτοβουλίες για την αύξηση της καθαρής αξίας της δημόσιας περιουσίας που διαχειριζόμαστε κατά 15% -έως το 2024-, οι δράσεις μας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15%, καθώς και η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική που αναπτύσσεται στους πυλώνες: κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον. 

Θα ήθελα εδώ να τονίσω, μιας και είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, τη συμβολή μας στο νομοσχέδιο που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ, το οποίο ψηφίστηκε στις 21/09 και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των εταιρειών – θυγατρικών του Υπερταμείου, με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης. 

- Πού βρίσκεται από πλευράς υλοποίησης αυτή τη στιγμή η κατηγοριοποίηση και αποτίμηση δείγματος 500 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ που έχετε θέσει στο πλάνο σας;

Πρόκειται για 500 + 500 (σε δεύτερο χρόνο) ακίνητα της ΕΤΑΔ, επί συνόλου άνω των 70.000. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η συνολική αξιοποίηση είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, εξ ου και ευελπιστούμε ότι αυτός ο διαγωνισμός θα δώσει σε εμάς και τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ πολύ σημαντικές κατευθύνσεις για τη συνολική στρατηγική της ακίνητης περιουσίας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου και έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα έως το τέλος του έτους. Βεβαίως, σημαντική ως προς την υλοποίηση του τεράστιου αυτού αναπτυξιακού project θα είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη γρήγορη ωρίμανση των ακινήτων και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.

- Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση διαγωνισμού για την αναδοχή της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και την υλοποίηση θεσμικών επενδυτικών προγραμμάτων για το 2022, είναι κάτι που έχει καταγράψει σημάδια προόδου αυτή τη στιγμή; 

Το Υπερταμείο έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να προσλάβει εταιρεία επενδύσεων ή κοινοπραξία, που θα υποστηρίξει τα θεσμικά επενδυτικά προγράμματά του, μέσω της παροχής Υπηρεσιών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Η προθεσμία έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου με μεγάλη συμμετοχή και βρισκόμαστε στη φάση επιλογής αναδόχου. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρώσει την επενδυτική μας πολιτική και οργανώνουμε το πλαίσιο των επενδύσεων με τη συνδρομή της Επενδυτικής μας Επιτροπής, ώστε να ασκήσουμε τον επενδυτικό μας ρόλο μέσα στο 2022, στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

- Μιλήστε μας, εάν θέλετε, για τη στόχευσή σας να λειτουργήσετε ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό το γεγονός; 

Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας μετάβαση, καθώς το Υπερταμείο μετεξελίσσεται σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τα διεθνή πρότυπα. Μέσα από το μετασχηματισμό μας αναλαμβάνουμε ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας. Στην πράξη, μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη λειτουργία του Υπερταμείου, είναι ότι τίθενται για πρώτη φορά μετρήσιμοι στόχοι (συγκεκριμένα KPIs) τόσο για τις θυγατρικές, όσο και για το ίδιο το Υπερταμείο. Πρόκειται για ένα διευρυμένο ρόλο, που μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε με δυναμισμό, υλοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα καθορίζονται ανά περίπτωση από το επίπεδο ωριμότητας και από τις πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης της κάθε θυγατρικής. Παράλληλα, λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα μας, έχουμε έναν ευρύτερο ρόλο συνεισφοράς όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον και στους Έλληνες πολίτες, μέσα από τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

- Υπάρχουν ενδεικτικά παραδείγματα "υπερταμείων" άλλων χωρών που ακολουθείτε ή αντίστοιχοι φορείς με τους οποίους συνεργάζεστε σε επίπεδο άντλησης τεχνογνωσίας;

Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να πετύχουμε το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας ως προς τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, το Υπερταμείο συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το One Planet Sovereign Wealth Fund, όπου συμμετέχουν 43 Δημόσια και Ιδιωτικά Επενδυτικά Ταμεία, ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο του και δημιουργώντας εξωστρέφεια και αναγνώριση για τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Επίσης, παρακολουθούμε και ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο, όπως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Νέας Ζηλανδίας (NZSF) και της Πορτογαλίας (Parpublica), το ISIF της Ιρλανδίας, της Αιγύπτου (TSFE), καθώς και τη Mubadala των ΗΑΕ και τα υπόλοιπα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Κάθε ένα έχει διαφορετική αξία να μας δώσει. Ο στόχος αυτής της δικτύωσης δεν είναι απλώς να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα των διεθνών τάσεων και να ενσωματώνουμε τις πλέον συμβατές με τη χώρα μας πρακτικές, αλλά να τις συνδιαμορφώνουμε με την ενεργό διεθνή συμμετοχή μας.

-  Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Η θέση του CEO σε μια εταιρεία είναι θέση ευθύνης, με πολλές προκλήσεις. Με την εμπειρία που αποκόμισα μέχρι τώρα, ως επικεφαλής, μπορώ να επικοινωνήσω σε στελέχη με επαγγελματικές ανησυχίες ότι η ανέλιξη στη θέση του CEO απαιτεί συνδυαστικές ικανότητες και προσόντα. Εντέλει, είναι τα "εφόδια" που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν CEO κι έναν πετυχημένο CEO.  Θα τονίσω αυτά που κρίνω ως σημαντικά, δηλαδή τη σύνεση και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, τη διορατικότητα να αξιολογεί τις εκάστοτε συνθήκες, αλλά και την ικανότητα να εντοπίζει τις δυνατότητες της ομάδας του, να την ενδυναμώνει και να αξιοποιεί τη συλλογική της ευφυΐα, προετοιμάζοντας φυσικά και τους μελλοντικούς ηγέτες. Ο CEO,παράλληλα με τους στόχους του, είναι σημαντικό να μην είναι αποκομμένος, αλλά να είναι κοντά στην κοινωνία και να παρακολουθεί ενεργά τις αλλαγές και την εξέλιξή της.

- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθεί να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων, οι απαιτούμενες ικανότητες είναι πολύπλευρες κι ενισχυμένες σε σχέση με τα προσόντα που διαχρονικά απαιτούσε ο επαγγελματικός στίβος.   Στην προσωπικότητα, την οργανωτική ικανότητα και τη διάθεση για επικοινωνία, έρχονται να προστεθούν προσόντα που σχετίζονται με ένα νέο περιβάλλον, όπου πρωταγωνιστούν οι έννοιες της ψηφιακής επανάστασης και της βιωσιμότητας. 

Στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις στη χρήση των data, σε συνδυασμό με την ορθή διαχείρισή τους, για άμεση επίλυση προβλημάτων, σίγουρα έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων. Παράλληλα, για το δικό μου αξιακό σύστημα, η διάθεση για δημιουργία, η μάθηση και η δίψα για επίλυση προβλημάτων, μέσα σε ένα δίκαιο περιβάλλον, που σέβεται τη διαφορετικότητα, βρίσκονται ψηλά στα κριτήρια για την επιλογή ενός στελέχους.

Περισσότερα από Forbes

Εξετάζοντας και αναλύοντας τους βασικούς πυλώνες επιχειρηματικού μετασχηματισμού στο εαρινό Forum του CEO Clubs Greece

Οι ραγδαίες αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εποχή μας ωθούν άτομα και οργανισμούς σε τροχιές ανάπτυξης που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές πορείες εξέλιξης οι οποίες, παρά τα οποιαδήποτε απρόοπτα, μπορούσαν έως ένα σημείο να προβλεφθούν.

Αναπτύσσοντας πολλαπλασιαστές μέσα σε μία επιχειρηματική κουλτούρα συν-δημιουργίας

Σε μία εποχή ραγδαίων και απρόβλεπτων εξελίξεων σαν τη σημερινή, η έννοια της συν-δημιουργίας έχει καταλάβει κομβικό ρόλο στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας που απαιτούνται προκειμένου άτομα και οργανισμοί να μπορέσουν επιτυχώς να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να αποτελέσουν μέρος μίας ευρύτερης πορείας εξέλιξης.

Παναγιώτης Δρακόπουλος, Managing Partner της Drakopoulos Law: Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

"Μείζονος σημασίας γεγονός είναι ότι οι νέες τεχνολογίες συχνά επισκιάζουν ή παρακάμπτουν τα υφιστάμενα κανονιστικά και νομοθετικά πλαίσια", σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος, Managing Partner της Drakopoulos Law.

CEO Clubs Greece Forum: Εμβαθύνοντας στη διαδικασία του μετασχηματισμού στο Ελληνικό επιχειρείν

Το καθιερωμένο εαρινό Φόρουμ του CEO Clubs Greece θα λάβει χώρα φέτος στις 20 Μαΐου στον υπέροχο χώρο του Asteria Domus υπό τον τίτλο "Transformational Journeys: The Good, the Bad, and the Ugly", παρουσία των σημαντικότερων CEOs και επιχειρηματιών στην Ελλάδα καθώς και των διοικητικών τους ομάδων.

CEO Clubs Greece: Αναλύοντας την ουσία και τη διαδικασία του μετασχηματισμού στο Ελληνικό επιχειρείν

Οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, όπως καθρεφτίζονται σε πολιτικο-οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, και ενεργειακό επίπεδο, αναπόφευκτα ωθούν τις επιχειρήσεις σε μία πορεία μετασχηματισμού (transformation).

Μαρία Ιωαννίδου (Avolta): Disruption is the new normal - Πρέπει να έχουμε ανθεκτικούς εταιρικούς οργανισμούς

Τον σχεδιασμό της Avolta (Hellenic Duty Free Shops) για την ανάπτυξη περισσότερων σημείων σε σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, αλλά και το νέο επενδυτικό πλάνο των 6 εκατ. ευρώ για το 2025, παρουσιάζει στο CEO Talks η κα Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια και Country Manager της εταιρείας.

Ποια είναι η υπεραξία ενός δυνατού personal leadership branding;

Το νέο MasterClass, της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece, έχει τίτλο "The Hyper Value of Personal Leadership Practice" και θα λάβει χώρα στις 14 Μαρτίου στο ClubHouse υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Δημήτρη Μιχόπουλου, Ιδρυτή και CEO της Genius & Crazy.

Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Hellas: Mια σύγχρονη επιχείρηση είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας

Για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα και τη δράση της IQVIA Hellas μιλά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Νίκος Κωστάρας.

Τα "μυστικά" της αποτελεσματικότητας ενός ΔΣ στο επίκεντρο του School of Leadership Practice

Με ανανεωμένο στρατηγικό αφήγημα και εμπλουτισμένο πρόγραμμα ξεκινά τη νέα χρονιά η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής (School of Leadership Practice) του CEO Clubs Greece: η εκπαιδευτική πλατφόρμα του οργανισμού που στόχο έχει να βοηθήσει CEOs και επιχειρηματίες στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις του σήμερα και, κυρίως, του αύριο.

Διονύσης Τσίτος, Managing Director και Μέλος Δ.Σ. της Volton: Επενδύουμε στην καινοτομία και την ευελιξία

Για τις βαθιές αλλαγές που έχει φέρει η ψηφιακή μετάβαση στις σχέσεις εντός των επιχειρήσεων, στη λειτουργία και τη στρατηγική τους, μιλά ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director και Μέλος Δ.Σ. της Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.