Κων. Μαντούδης (Rollex): Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς με όχημα την 65ετή πείρα μας

Κων. Μαντούδης (Rollex): Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς με όχημα την 65ετή πείρα μας

Μια μεγάλη συνεργασία θα ανακοινώσει μέσα στο 2024 η Rollex, όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας Κωνσταντίνος Μαντούδης και όπως εξηγεί: "Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα μας με καινούργια προϊόντα".  Ο ίδιος άλλωστε τονίζει ότι "σαν μια εταιρεία που έχει κλείσει 65 χρόνια και με εξαγωγές σε 3 διαφορετικές ηπείρους, γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς."

- Πώς επηρεάζει η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας τη δουλειά σας το τελευταίο διάστημα;

Γενικά το αντικείμενο μας είναι αλληλένδετο με την οικοδομική δραστηριότητα. Και φυσικά  υπάρχει ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία πενταετία, ωστόσο αυτό αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.

Γνωρίζουμε ότι έχουν προγραμματιστεί μεγάλα έργα γενικά στην επικράτεια, και θεωρώ ότι θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στον κλάδο της οικοδομής απασχολούνται πάνω από 1.500 διαφορετικές δραστηριότητες.

- Υπάρχει προοπτική επέκτασης και σε άλλους τομείς ή εργαλεία που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα;

Σαν μια εταιρεία που έχει κλείσει 65 χρόνια και με εξαγωγές σε 3 διαφορετικές ηπείρους, γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Και για αυτό μέσα στο 2024 θα ανακοινώσουμε μια μεγάλη συνεργασία. Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα μας με καινούργια προϊόντα ώστε να βοηθήσουμε το κατάστημα αλλά και τον τελικό καταναλωτή στην καλύτερη επιλογή.

- Ποιες είναι οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Rollex προσεχώς;

‘Εχουμε επενδύσει από την περσινή χρονιά στην ψηφιακή μετάβαση για όλα τα τμήματα της εταιρείας. Παράλληλα η Rollex στον τομέα της ανακύκλωσης πρωτοπορεί εδώ και πολλά χρόνια κάνοντας ανακύκλωση σε πολλά υλικά παραγωγής και υλικά γραφείου. Έχουμε κάνει ήδη τη μελέτη και θα γίνει τοποθέτηση φωτοβολταϊκών αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με μεγάλη εταιρεία που ειδικεύεται στο ESG. 

- Με ποιον τρόπο αλλάζει ο ρόλος ενός CEO σε μία εποχή όπου η μεγαλύτερη δυσκολία είναι αυτή της εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού για τη δραστηριότητα της εταιρείας του;

Θεωρώ ότι η συνεργασία με κατάλληλους συμβούλους, ή εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και πλατφόρμες, μειώνουν τον χρόνο απασχόλησης για αυτά τα θέματα, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότερη στελέχωση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα τμήματα HR που παίζουν ζωτική σημασία σε οποιαδήποτε εταιρεία.

- Τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του/της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

Τα συναισθήματα που προκαλεί η συγκεκριμένη θέση  είναι καθημερινά πολύ έντονα. Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτήν την εταιρεία και συνεχίζοντας το έργο του πατέρα μου, του ιδρυτή της Rollex το σημαντικότερο συναίσθημα που συνδέεται με αυτή τη θέση είναι αυτό της Ευθύνης, τόσο απέναντι στους ανθρώπους της εταιρείας, όσο και απέναντι στους μετόχους για το μέλλον της. Η αυτοσυγκράτηση και η ηρεμία στη λήψη των σωστών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας. Η πορεία μας και τα 65 χρόνια ζωής της εταιρείας νομίζω ότι αποδεικνύουν αυτό ακριβώς. Διότι είμαστε μια ελληνική εταιρεία με Έλληνες υπαλλήλους και έδρα στην Ελλάδα, περήφανοι για την παγκόσμια φήμη μας.

- Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

Ένας CEO θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις της αγοράς, να συμμετέχει σε forum στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να μαθαίνει τις νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση αποτελούν κεντρικούς πυλώνες του ρόλου των CEOs για να μπορούν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχόμενες αλλαγές του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Προσωπικά έχω επενδύσει στα online μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Harvard με διάφορα courses που με έχουν βοηθήσει αρκετά. Ανήκω με περηφάνια στο CEO Clubs Greece και την ΕΕΝΕ. Παίρνοντας μέρος στα διάφορα forums που διοργανώνουν αλλά και σε συγκεντρώσεις, έχω γνωρίσει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους οι οποίοι διοικούν καταξιωμένες εταιρείες. Με αυτούς ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες, ενώ με κάποιους έχουν ξεκινήσει και πολύ καλές συνεργασίες.

- Πέραν της ευρείας διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και τον ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού;

Προσαρμοστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε στα δεδομένα της πανδημίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφύγαμε τα λάθη. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θεωρώ ότι ανταπεξήλθαμε επάξια. Η πανδημία άφησε και αρκετά καλά,  όπως το ότι μάθαμε να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε πιο γρήγορα στις διάφορες αλλαγές της αγοράς και των παγκοσμίων τάσεων.

- Ποιο μοντέλο εργασίας θεωρείτε ότι θα είναι στο εξής περισσότερο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού με δεδομένη τη δυνατότητα "επιστροφής στο γραφείο" μετά από μία μακρά περίοδο τηλεργασίας;

Επειδή είμαστε παραγωγική μονάδα, για εμάς η τηλεργασία δεν έχει απόλυτη εφαρμογή. Μόνο για τα διοικητικά στελέχη μπορεί να έχει εφαρμογή, και μέσα στην πανδημία δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία. Οπότε θεωρώ ότι μια υβριδική κατάσταση θα είναι σε απόλυτη εφαρμογή για όλες τις εταιρείες στο μέλλον.

- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Την τελευταία δεκαετία έχουμε μια πολύ καλά εγκαταστημένη εκπαιδευτική κουλτούρα στην εταιρεία μας, ιδιαίτερα για τα στελέχη του εμπορικού τμήματος, και της διοικητικής ομάδας. Ως προς την προσέλκυση νέων στελεχών, μετά από 65 χρόνια εμπειρίας, στόχος μας είναι να αποτελούμε μια εταιρεία που τα στελέχη να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, με κύριο γνώμονα την αίσθηση ασφάλειας που αισθάνονται οι εργαζόμενοι. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι έχουμε στελέχη αρκετές δεκαετίες στο δυναμικό μας.

- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Για ένα νέο στέλεχος που έχει την φιλοδοξία να γίνει CEO θα το συμβούλευα να μην σταματάει την αυτοβελτίωσή του ως άνθρωπος αλλά και ως ηγέτης. Να αναπτύσσει συνεχώς τις διοικητικές του ικανότητες καθώς και τη δυνατότητα να καθοδηγεί και να εμπνέει τους άλλους.

Να έχει ομαδικό πνεύμα, επικοινωνιακές δεξιότητες, τόλμη και εμπιστοσύνη στη δουλειά του.

Κλείνοντας θα πρότεινα και την ανάγνωση τουλάχιστον ενός βιβλίου τον μήνα.

- Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

* Στοχοθεσία και Στοχοπροσήλωση
* People reading & Επικοινωνιακές δεξιότητες
* Αυτό-παρατήρηση

- Ποιες οι βασικές αρχές που θεωρείτε ότι πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ενός/μίας CEO με τους πελάτες του οργανισμού του/της και τι έχει αλλάξει μετά την πανδημία στον τομέα αυτό;

Ξεκάθαρες συνεργασίες και αμοιβαίο όφελος … αξίες ανεκτίμητες και διαχρονικές ανεξάρτητα από πανδημίες.

- Ποιος ο ρόλος του crisis management στην τρέχουσα περίοδο σε έναν οργανισμό, ειδικά του κλάδου σας;Πόση έμφαση έχετε αποδώσει στο crisis preparedness και με ποιους τρόπους;

Μετά από 65 χρόνια στην αγορά έχουμε αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, κάποιες με μεγαλύτερη επιτυχία, άλλες με μικρότερη. Αυτό μας έμαθε να έχουμε διαρκώς ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, κυρίως σε επίπεδο μετόχων. Έτσι για κάθε έκτακτο θέμα που προκύπτει οι αντιδράσεις μας είναι οι σωστότερες δυνατές.

- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Είναι συνυφασμένη με την εταιρική μας κουλτούρα, εδώ και χρόνια, η προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του ESG, ώστε να μας βοηθούν σε αυτά τα θέματα. Την μελέτη, τη χρηματοδότηση και όλες τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα βήματα της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

- Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;

Οι αρχές μας, όπως μας δόθηκαν από τον πατέρα μας, επιβάλλουν να είμαστε κοντά στην κοινωνία με όποιον τρόπο μπορούμε. Στην πράξη, όλα αυτά τα χρόνια, αυτό μεταφράστηκε σε χορηγίες σε αθλητικές ομάδες, δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, δωρεές προϊόντων σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς καθώς και στήριξη σε άτομα του προσωπικού κάθε φορά που υπάρχει σοβαρή δυσκολία.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μαντούδης είναι μέλος του CEO Club Greece 

Περισσότερα από Forbes

Γιάννης Δημαράκης (Scotwork): Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι "τέχνη"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο επιχειρείν είναι αναρίθμητες και στην πλειονότητά τους απαιτούν καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να αντιμετωπιστούν.

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη

Το 2023 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τις πωλήσεις της Nespresso που προσβλέπει σε μια ακόμη καλή χρονιά το 2024.

Ανδρέας Πετρόπουλος (Convert Group): Ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης με στρατηγική, μέθοδο και κατάλληλη εταιρική κουλτούρα

Ο CEO της Convert Group αποκαλύπτει τους στόχους της εταιρείας για το τρέχον έτος, με αιχμή του δόρατος την καινοτόμο ΑΙ πλατφόρμα της που έχει ήδη παρουσία σε 21 χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ποια είναι η BayWa r.e. και ποια η παρουσία της στη διεθνή αγορά της πράσινης ενέργειας;

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy, δηλαδή επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενέργεια.

Η Δυναμική της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece

Η κα Γ. Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece, και ο Δρ Π. Λουκόπουλος, Chairman and Managing Director, Signify Hellas SA και Vice President Education & Learning, CEO Clubs Greece, μιλούν για τους στόχους της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής.

CEO Clubs Greece: Εμβαθύνοντας στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο και στην επίδρασή τους στο ελληνικό επιχειρείν

Πιστός, για τρίτη χρονιά, στο ετήσιο "ραντεβού" του με το Club και τα μέλη του, ο κ. Συρίγος εστίασε στα πλέον φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας,

Xρίστος Καχραμάνογλου (Viopol): Στόχος να αναπτυχθούμε στη διεθνή αγορά μέσα από στρατηγικές συνεργασίες

"Για εμάς το ESG δεν είναι μόνο μια δέσμευση ευθύνης, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης του οργανισμού μας", τονίζει ο CEO της VIOPOL, Χρίστος Καχραμάνογλου.

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος (PowerZ):  50 χρόνια πορείας,  καινοτόμων ηλεκτρολογικών εφαρμογών και φωτισμού

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία της PowerZ χαρακτηρίζει την ιστορική της πορεία και την εμπορική της επέκταση αναφέρει ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, CEO της εταιρείας

Αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των μελών του CEO Clubs Greece

Ως μέρος κύκλου ομιλιών, υπό τον ευρύτερο τίτλο "On the Frontline", που διοργανώνει το CEO Clubs Greece πραγματοποιήθηκε στο ClubHouse, παρουσίαση του Διοικητή της ΤτΕ, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Μ. Τόμπρα: H Sephora Greece είναι από τα μεγαλύτερα success stories στην Ευρώπη

Σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές αγορές στην Αττική σχεδιάζει να ανοίξει κατάστημα έως το τέλος του έτους η αλυσίδα Sephora, όπως αναφέρει η Μαρίλια Τόμπρα Country Director της εταιρείας.

Φ. Κωστόπουλος (Arkas Hellas): Μονόδρομος η διατήρηση των βασικών αξιών μας

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στον ναυτιλιακό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος Managing Director της Arkas Hellas.

Αποκλειστική συνεργασία CEO Clubs Greece με το CEO Clubs Network

Μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσα από την αποκλειστική του συνεργασία με το CEO Clubs Network προσφέρει στα μέλη του το CEO Clubs Greece.