CEO Clubs Greece: Εμβαθύνοντας στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο και στην επίδρασή τους στο ελληνικό επιχειρείν

CEO Clubs Greece: Εμβαθύνοντας στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο και στην επίδρασή τους στο ελληνικό επιχειρείν

Εν μέσω των συνεχόμενων και ρηξικέλευθων πολιτικο-οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας, οι CEOs καλούνται να ανανεώνουν και να επαυξάνουν συνεχώς τις γνώσεις τους πάνω σε μία ευρεία γκάμα θεματικών, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρούν την αναγκαία μακροπρόθεσμη προοπτική και την πολύπλευρη οπτική γωνία που χρειάζονται προκειμένου να αναπτύσσουν περαιτέρω τις στρατηγικές αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια που στηρίζουν την ευελιξία και ευημερία των εταιριών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ως μέρος κύκλου ομιλιών του CEO Clubs Greece, υπό τον ευρύτερο τίτλο "On the Frontline", που στόχο έχουν να εμβαθύνουν σε επίκαιρα θέματα γεωπολιτικο-οικονομικού χαρακτήρα και στις πιθανές επιπτώσεις τους στη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σήμερα, πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, στο ClubHouse, ανοικτή συζήτηση με τον Άγγελο Συρίγο, αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πάνω στις γεωπολιτικές προκλήσεις και ισορροπίες που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα.

Πιστός, για τρίτη χρονιά, στο ετήσιο "ραντεβού" του με το Club και τα μέλη του, παρουσία κορυφαίων CEOs και επιχειρηματιών που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες καθώς και τους κυριότερους επιχειρηματικούς κλάδους της αγοράς, ο κύριος Συρίγος εστίασε στα πλέον φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας, δηλαδή στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στην πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα που προέκυψαν ή επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, και τέλος, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση συνδέθηκαν με τις επερχόμενες Αμερικανικές εκλογές, εξετάζοντας παράλληλα τη στάση και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καίρια σημεία αιτίου-αιτιατού που έχουν οδηγήσει στη σημερινή θέση των βασικών χωρών-παικτών πάνω στην παγκόσμια σκακιέρα, και φυσικά, τις επιπτώσεις των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων για τη χώρα μας. 

Με τη συνηθισμένη του ευγλωττία και αμεσότητα, και βάσει της καταρτισμένης και πραγματιστικής του παρουσίασης, ο κύριος Συρίγος ενέπνευσε για άλλη μία φορά τα μέλη του CEO Clubs Greece, τα οποία έσπευσαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολούθησε, μοιραζόμενα τις δικές τους προσλαμβάνουσες από την παρουσία της εταιρίας ή του ευρύτερου κλάδου τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους. Ως αναμενόταν, οι ενδεχόμενες και λίαν σημαντικές επιπτώσεις που θα έχουν για την Ελλάδα οι εκβάσεις των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή προκάλεσαν ένθερμο διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων. Παράλληλα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία ως δυναμική και δραστήρια γείτονα χώρα καθώς και οι αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρουν πιθανές ανακατατάξεις στις μεταφορές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναλύθηκαν με δυναμισμό, ως τομείς προβληματισμού και ευκαιριών. 

"Η παρουσία του κυρίου Συρίγου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Club μάς τιμά," αναφέρει η κα Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece. "Οι στρατηγικές αναλύσεις των Ελλήνων CEOs συχνά δίνουν έμφαση στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς φυσικά, και στις ιδιαιτερότητες της εταιρίας και του κλάδου τους, εν μέσω ενός γεωπολιτικού πλαισίου που, αν και ρευστό, αντιμετωπίζεται τις τελευταίες δεκαετίες ως σχετικά σταθερό, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ευελιξία και προσαρμοστικότητα μίας εταιρίας σε περίπτωση κρίσεως. Προκειμένου να στηρίξουμε τα μέλη μας σε αυτόν τον τομέα, η ετήσια ανάλυση των γεωπολιτικών συγκυριών, προκλήσεων και δεδομένων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας – περιοχή που, κατ’ εξακολούθηση, βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών εξελίξεων – έχει μετατραπεί πλέον σε θεσμό στον οργανισμό μας, ενώ η επακόλουθη εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς. Άλλωστε, η ανάπτυξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εντός του οποίου λαμβάνει χώρα γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε ομότιμους και ομοϊδεάτες CEOs της χώρας και υπευθύνων χάραξης πολιτικής (policy makers) ή εξειδικευμένων experts/thought leaders αποτελεί έναν από τους πρωτεύοντες στόχους μας και πυλώνα στη διαδικασία συν-δημιουργίας του οργανισμού μας. Μέσα από τη συνεχή και ενδελεχή εξέταση των διαφόρων πλευρών που απαρτίζουν το ευρύτερο οικονομικο-πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής μας και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων επιδιώκουμε την ενίσχυση της συλλογικής μας αντίληψης και ικανότητας, μέσα από την οποία θα ενδυναμωθεί η ηγεσία στην Ελλάδα σήμερα και θα αναδυθούν μακροπρόθεσμες λύσεις στις προκλήσεις που από κοινού αντιμετωπίζουμε".

Για περισσότερες πληροφορίες www.ceoclubsgreece.org.

Περισσότερα από Forbes

Γιάννης Δημαράκης (Scotwork): Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι "τέχνη"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο επιχειρείν είναι αναρίθμητες και στην πλειονότητά τους απαιτούν καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να αντιμετωπιστούν.

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη

Το 2023 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τις πωλήσεις της Nespresso που προσβλέπει σε μια ακόμη καλή χρονιά το 2024.

Ανδρέας Πετρόπουλος (Convert Group): Ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης με στρατηγική, μέθοδο και κατάλληλη εταιρική κουλτούρα

Ο CEO της Convert Group αποκαλύπτει τους στόχους της εταιρείας για το τρέχον έτος, με αιχμή του δόρατος την καινοτόμο ΑΙ πλατφόρμα της που έχει ήδη παρουσία σε 21 χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ποια είναι η BayWa r.e. και ποια η παρουσία της στη διεθνή αγορά της πράσινης ενέργειας;

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy, δηλαδή επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενέργεια.

Η Δυναμική της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece

Η κα Γ. Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece, και ο Δρ Π. Λουκόπουλος, Chairman and Managing Director, Signify Hellas SA και Vice President Education & Learning, CEO Clubs Greece, μιλούν για τους στόχους της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής.

Xρίστος Καχραμάνογλου (Viopol): Στόχος να αναπτυχθούμε στη διεθνή αγορά μέσα από στρατηγικές συνεργασίες

"Για εμάς το ESG δεν είναι μόνο μια δέσμευση ευθύνης, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης του οργανισμού μας", τονίζει ο CEO της VIOPOL, Χρίστος Καχραμάνογλου.

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος (PowerZ):  50 χρόνια πορείας,  καινοτόμων ηλεκτρολογικών εφαρμογών και φωτισμού

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία της PowerZ χαρακτηρίζει την ιστορική της πορεία και την εμπορική της επέκταση αναφέρει ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, CEO της εταιρείας

Αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των μελών του CEO Clubs Greece

Ως μέρος κύκλου ομιλιών, υπό τον ευρύτερο τίτλο "On the Frontline", που διοργανώνει το CEO Clubs Greece πραγματοποιήθηκε στο ClubHouse, παρουσίαση του Διοικητή της ΤτΕ, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Μ. Τόμπρα: H Sephora Greece είναι από τα μεγαλύτερα success stories στην Ευρώπη

Σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές αγορές στην Αττική σχεδιάζει να ανοίξει κατάστημα έως το τέλος του έτους η αλυσίδα Sephora, όπως αναφέρει η Μαρίλια Τόμπρα Country Director της εταιρείας.

Φ. Κωστόπουλος (Arkas Hellas): Μονόδρομος η διατήρηση των βασικών αξιών μας

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στον ναυτιλιακό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος Managing Director της Arkas Hellas.

Κων. Μαντούδης (Rollex): Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς με όχημα την 65ετή πείρα μας

"Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα μας με καινούργια προϊόντα" όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας Rollex Κωνσταντίνος Μαντούδης.

Αποκλειστική συνεργασία CEO Clubs Greece με το CEO Clubs Network

Μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσα από την αποκλειστική του συνεργασία με το CEO Clubs Network προσφέρει στα μέλη του το CEO Clubs Greece.