Η Δυναμική της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece

Η Δυναμική της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής του CEO Clubs Greece

Το 2021, το CEO Clubs Greece ίδρυσε τη Σχολή Ηγετικής Πρακτικής (School of Leadership Practice): μία μοναδική εκπαιδευτική πλατφόρμα που σκοπό έχει να δημιουργεί και να φιλοξενεί σειρά προγραμμάτων ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Ελλήνων CEOs. Τα προγράμματα αυτά βασίζονται σε ένα υβριδικό σχήμα που συνδυάζει την ακαδημαϊκή γνώση και έρευνα με την πρακτική εξέταση κάθε θεματικής, ιδιαίτερα μέσα από παρουσιάσεις κορυφαίων Ελλήνων CEOs ή experts που λειτουργούν ως visiting practitioners και μοιράζονται την εξειδικευμένη εμπειρία τους. Τρία χρόνια μετά, συζητούμε με την κυρία Γεωργία Καρτσάνη, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του CEO Clubs Greece και τον Δρ Πολυδεύκη Λουκόπουλο, Chairman and Managing Director, Signify Hellas SA και Vice President Education & Learning, CEO Clubs Greece, οι οποίοι απετέλεσαν την κινητήριο δύναμη πίσω από τη Σχολή Ηγετικής Πρακτικής.

- Κυρία Καρτσάνη, μιλήστε μας για την έμπνευση που οδήγησε στην ίδρυση της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής.

Γ.Κ.: Η έμπνευση κάθε πρωτοβουλίας του οργανισμού μας πηγάζει από τις ανάγκες των μελών μας, τις αξίες μας, και το στρατηγικό μας αφήγημα, ο μοναδικός συνδυασμός των οποίων μας οδηγεί συνεχώς στην ανεύρεση νέων τρόπων και μεθόδων ώστε να εξασφαλίζουμε στα μέλη μας – τους σημαντικότερους CEOs της Ελλάδος – τη στήριξη που τους αξίζει. Η διαρκής βελτίωση των ηγετικών τους ικανοτήτων μέσα από τη διά βίου μάθηση (life-long learning), συνδυάζοντας πρακτικές και αναλύσεις τόσο από τη διεθνή, όσο και από την τοπική πραγματικότητα, αποτελεί αναμφισβήτητα προτεραιότητα. H ίδρυση της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που προέβλεψε το CEO Clubs Greece καθώς, μέχρι πρόσφατα, τέτοια υποστήριξη για τους Έλληνες CEOs ήταν διαθέσιμη είτε διαδικτυακά, είτε στο εξωτερικό. Μέσω της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κατάλληλη δομή που συνδυάζει τις ερευνητικές, ακαδημαϊκές, και ευρύτερα εκπαιδευτικές εμπειρίες του εξωτερικού με τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι απλώς θεωρητικό αλλά να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες των μελών μας.

- Κύριε Λουκόπουλε, τι έχει επιτύχει η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής μέχρι σήμερα;

Π.Λ.: Σε συνέχεια του αρχικού οράματος πάνω στο οποίο βασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία της, η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του Club μας έχει να παρουσιάσει δύο μεγάλες επιτυχίες. 

Κατ’ αρχήν, την επιτυχή ολοκλήρωση του Board Practice Development Program που αποτελείτο από ένα τρίπτυχο ενοτήτων (courses), η καθεμία από τις οποίες ανέπτυξε μία διαφορετική πτυχή του ρόλου ενός μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, προσφέροντας ενδελεχή γνώση και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους συμμετέχοντες CEOs που επιδιώκουν να διευρύνουν την καριέρα τους τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διευθυντής του προγράμματος ήταν ο κ. Andrew Kakabadse, καθηγητής διακυβέρνησης και ηγεσίας στο Henley Business School, Πρόεδρος του Henley Directors’ Forum και επίτιμος καθηγητής στο Cranfield University, ενώ ο κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέτρος Πετρόπουλος, διετέλεσε Chairman Practitioner του προγράμματος.

Επιπλέον, η αρχική δομή που προέβλεπε συγκερασμό ακαδημαϊκής θεωρίας και πράξης εξελίχθηκε σε μία ακόμα πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία καθώς πλαισιώθηκε από ενδελεχή ανάλυση (assessment) των ικανοτήτων και των χαρακτηριστικών του κάθε συμμετέχοντος και ατομικά coaching sessions μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε η συνεργασία της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής με τις παγκοσμίου εμβέλειας συμβουλευτικές εταιρείες KPMG και RSM. Οι απόφοιτοι και των τριών εκπαιδευτικών ενοτήτων του Board Practice Development Program έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνουν αξιολόγηση του κάθε CEO ως πιθανό υποψήφιο σε θέσεις ΔΣ και αντίστοιχη καθοδήγηση για τη βελτίωση της τοποθέτησής του (positioning) στην Ελληνική αγορά αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν στην εταιρεία και σχετίζονται με τις απαιτήσεις και τη διακυβέρνηση (governance) θέσεων ΔΣ στην Ελλάδα. 

- Ποια είναι τα σχέδια της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής για το 2024;

Π.Λ.: Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο εκπαιδευτικό κύκλο πάνω σε θέματα Corporate Governance και Directorship Development, εισάγουμε το 2024 ένα νέο πρόγραμμα που εστιάζει στην Ανάπτυξη Ηγεσίας. 

Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται και πάλι από τρία μέρη – τρία Masterclasses – που συνδυάζουν θεωρία, πρακτική και coaching και βοηθούν τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πλήρως τους βασικούς X-factors της ηγεσίας, απαραίτητους για κάθε CEO που καλείται να ηγηθεί της εταιρείας του εν μέσω καταιγιστικών αλλαγών επιτυγχάνοντας παράλληλα βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Το πρώτο MasterClass πάνω στη Νευροεπιστήμη της Ηγεσίας ολοκληρώθηκε ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου, υπό την καθοδήγηση του Δρα Νικόλαου Δημητριάδη, Επικεφαλής Neuro Services του Optimal Group. Συνδυάζοντας neuro-testing, θεωρία, πρακτική και coaching, οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην εφαρμογή της νευροεπιστήμης πάνω στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και διαχείρισης έντονων συναισθημάτων σε περιόδους κρίσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τη διαίσθηση και την ορθολογική σκέψη και χρησιμοποιώντας τεχνικές συγχρονισμού εγκεφάλου και μοντέλα επιστημονικής πειθούς στην επικοινωνία τους.

Το δεύτερο Masterclass, "Building Executive Presence", τελεί υπό την καθοδήγηση του Andy Atkins, Senior Vice President & Partner, Executive & Team Performance Practice Leader στην BTS, ενός από τους δυνατότερους και σημαντικότερους experts παγκοσμίως σε θέματα executive presence. Η ενότητα αυτή θα εστιάσει στα χαρακτηριστικά εκείνα της προσωπικότητας του ηγέτη που βοηθούν στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας έμπνευσης, εμπιστοσύνης, αφοσίωσης, και αξιοπιστίας μέσα στον οργανισμό, βελτιστοποιώντας έτσι την εφαρμογή της εκάστοτε στρατηγικής. 

Τέλος, το τρίτο Masterclass θα επικεντρωθεί, υπό την καθοδήγηση του Thomas Kolster, γνωστού και ως "Mr. Goodvertising” Συμβούλου Μάρκετινγκ & Βιωσιμότητας, Διεθνή Ομιλητή και Συγγραφέα, στην επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος (impact) σε ευρεία κλίματα, εμπνέοντας απτές αλλαγές και βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν το όραμά τους για το μέλλον και την ικανότητά τους να το επικοινωνούν αποτελεσματικά έτσι ώστε να αποτελούν πηγή έμπνευσης για μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες.

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Σχολή Ηγετικής Πρακτικής στο μέλλον;

Γ.Κ.: Η Σχολή Ηγετικής Πρακτικής του Club μας έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές μας προσδοκίες τόσο ως προς το έργο που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα όσο και στην απήχηση που έχει ανάμεσα στα μέλη μας. Η ενασχόλησή της Σχολής με καίριες θεματικές της εποχής μας, η συμβολή των καλύτερων experts του είδους, επιλεγμένους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, η έμφαση στην εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη, και οι στρατηγικές συμμαχίες που εμπλουτίζουν τα προγράμματά μας δηλώνουν ήδη τη δυναμική της Σχολής. 

Παράλληλα, ως εκπαιδευτικό "όχημα" του οργανισμού μας, ηγείται και προγραμμάτων με στόχο την επίτευξη σημαντικού θετικού αντικτύπου στην ευρύτερη κοινωνία. Έτσι, για παράδειγμα, υπό την αιγίδα και καθοδήγηση της Σχολής, διενεργούμε φέτος, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το "The Emerging Leader Program”: ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης που προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε 23 επιλεγμένους τελειόφοιτους φοιτητές της γενιάς Z, του συγκεκριμένου Τμήματος. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες μεταξύ πολλών άλλων θα αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, θα διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλειστικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να περάσουν από συνέντευξη με εξέχοντες CEOs ακονίζοντας ικανότητες που θα τους βοηθήσουν και σε μελλοντικές συνεντεύξεις. Και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία και συλλογική "σοφία” των μελών του Club στη νέα γενιά, θέτοντας τις βάσεις ενός καλύτερου και δυναμικότερου μέλλοντος. Αυτό είναι και το ευρύτερο όραμα της Σχολής Ηγετικής Πρακτικής, και αυτό θέλουμε να συν-δημιουργήσουμε, πιστεύοντας σε ένα καλύτερο και δυναμικότερο αύριο για εμάς, τις ομάδες μας, και τη χώρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες: ceoclubsgreece.org

Περισσότερα από Forbes

Γιάννης Δημαράκης (Scotwork): Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι "τέχνη"

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύγχρονο επιχειρείν είναι αναρίθμητες και στην πλειονότητά τους απαιτούν καλές διαπραγματευτικές δεξιότητες για να αντιμετωπιστούν.

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη

Το 2023 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τις πωλήσεις της Nespresso που προσβλέπει σε μια ακόμη καλή χρονιά το 2024.

Ανδρέας Πετρόπουλος (Convert Group): Ανάπτυξη εντός και εκτός Ευρώπης με στρατηγική, μέθοδο και κατάλληλη εταιρική κουλτούρα

Ο CEO της Convert Group αποκαλύπτει τους στόχους της εταιρείας για το τρέχον έτος, με αιχμή του δόρατος την καινοτόμο ΑΙ πλατφόρμα της που έχει ήδη παρουσία σε 21 χώρες και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ποια είναι η BayWa r.e. και ποια η παρουσία της στη διεθνή αγορά της πράσινης ενέργειας;

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy, δηλαδή επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενέργεια.

CEO Clubs Greece: Εμβαθύνοντας στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο και στην επίδρασή τους στο ελληνικό επιχειρείν

Πιστός, για τρίτη χρονιά, στο ετήσιο "ραντεβού" του με το Club και τα μέλη του, ο κ. Συρίγος εστίασε στα πλέον φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας,

Xρίστος Καχραμάνογλου (Viopol): Στόχος να αναπτυχθούμε στη διεθνή αγορά μέσα από στρατηγικές συνεργασίες

"Για εμάς το ESG δεν είναι μόνο μια δέσμευση ευθύνης, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης του οργανισμού μας", τονίζει ο CEO της VIOPOL, Χρίστος Καχραμάνογλου.

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος (PowerZ):  50 χρόνια πορείας,  καινοτόμων ηλεκτρολογικών εφαρμογών και φωτισμού

Η πελατοκεντρική φιλοσοφία της PowerZ χαρακτηρίζει την ιστορική της πορεία και την εμπορική της επέκταση αναφέρει ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, CEO της εταιρείας

Αναπτύσσοντας γόνιμο διάλογο μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και των μελών του CEO Clubs Greece

Ως μέρος κύκλου ομιλιών, υπό τον ευρύτερο τίτλο "On the Frontline", που διοργανώνει το CEO Clubs Greece πραγματοποιήθηκε στο ClubHouse, παρουσίαση του Διοικητή της ΤτΕ, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Μ. Τόμπρα: H Sephora Greece είναι από τα μεγαλύτερα success stories στην Ευρώπη

Σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές αγορές στην Αττική σχεδιάζει να ανοίξει κατάστημα έως το τέλος του έτους η αλυσίδα Sephora, όπως αναφέρει η Μαρίλια Τόμπρα Country Director της εταιρείας.

Φ. Κωστόπουλος (Arkas Hellas): Μονόδρομος η διατήρηση των βασικών αξιών μας

Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στον ναυτιλιακό κλάδο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος Managing Director της Arkas Hellas.

Κων. Μαντούδης (Rollex): Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες της αγοράς με όχημα την 65ετή πείρα μας

"Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα μας με καινούργια προϊόντα" όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας Rollex Κωνσταντίνος Μαντούδης.

Αποκλειστική συνεργασία CEO Clubs Greece με το CEO Clubs Network

Μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες αγορές μέσα από την αποκλειστική του συνεργασία με το CEO Clubs Network προσφέρει στα μέλη του το CEO Clubs Greece.