Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

Ι. Μιχαλίτσης: Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα.

- Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του;

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η φήμη του CEO είναι ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας επιχείρησης, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και ανταγωνιστικά στοιχεία της. Σύμφωνα με έρευνες, το 50%+ των στελεχών σε εταιρείες συνδέουν την εταιρική φήμη με τη φήμη του CEO τους. Έχοντας ως βάση την ηθική υπόσταση και την αποτελεσματικότητα, υπάρχουν αρκετοί επιπρόσθετοι λόγοι, για τους οποίους ένας CEO θα πρέπει να "φροντίζει" την καλή του φήμη, ειδικά στην εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα δεν προσφέρουν δικαιολογίες για εσωστρέφεια: Βοήθεια στην καθιέρωση της εταιρείας, ως industry expert, διατήρηση πιστών πελατών και προσέλκυση νέων, ενίσχυση εταιρικής φήμης και της φήμης των brands, κτίσιμο "αντισωμάτων" σε περιόδους κρίσεων, προσέλκυση επενδυτών και ικανοποίηση μετόχων και χρηματοδοτών. Η σωστή διαχείριση της φήμης είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στο toolkit ενός σύγχρονου CEO.

- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

Πέρα και πάνω από Chief Executive Officer, προσωπικά, η έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές ανάγκες,   δεξιότητες και επιθυμίες, που θα θέλουν να γίνουν ομάδα. Και αυτό, σε εποχές αβεβαιότητας και αλλαγών, όπως θα είναι οι επόμενες δεκαετίες. Ο άνθρωπος που θα τεθεί επικεφαλής, θα πρέπει να διεμφορείται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και οράματος και να "περνάει ασφαλή την ομάδα του στην απέναντι όχθη". Με τον όρο "ομάδα" δεν εννοούμε πια μόνο την εσωτερική μας ομάδα αλλά ένα διευρυμένο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών. Ο νέος CEO θα πρέπει να καταλάβει τί είναι αυτό που ονειρεύεται, τις ευθύνες του και να κυνηγήσει το όνειρο του με υπομονή και επιμέλεια, έχοντας "φανταστεί" όλο το ταξίδι, ανοιχτός στο να μαθαίνει διαρκώς. Θα πρέπει να μπορεί να δώσει απάντηση στο "Γιατί θέλει να γίνει CEO". Ότι το "άθλημα" είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Ότι θα πέσει και θα πρέπει να σηκωθεί πολλές φορές! Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον, να υπηρετείς και να βοηθάς να σχηματιστεί αυτό, δημιουργώντας νόημα, ακόμα κι εκεί που φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Διότι, πλέον, υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη οι νέοι ηγέτες να επιτυγχάνουν το σήμερα, δουλεύοντας όμως με μακροπρόθεσμη οπτική και να το πράττουν, πέρα από προσωπική φιλοδοξία. 

- Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

Όπως ανέφερα και στo πλαίσιο της πρόσκλησής μου στο ετήσιο Sustainability Forum, στις 8/10/2021, η αειφορία είναι ταξίδι και όχι προορισμός, είναι τρόπος σκέψης και πορείας όλου του Οργανισμού. Είναι επιχειρηματικό πλεονέκτημα και ευκαιρία και όχι γραφειοκρατικός ή κανονιστικός περιορισμός. Πρέπει να μάθουμε να υπηρετούμε τις ανάγκες των τωρινών μας stakeholders, χωρίςνα ρισκάρουμε τα μέσα για την εκπλήρωση των αναγκών των επόμενων μελλοντικών "συνεργατών". Και αυτό σημαίνει sustainability leadership. Ως μέρος ενός πολυεθνικού οργανισμού, με μεγάλα, όμως, περιθώρια αυτενέργειας, δειλά αλλά σταθερά, και στην Ελλάδα, έχουμε κάνει βήματα τα προηγούμενα έτη, προς ένα βιώσιμο μέλλον και αυτό μας βοήθησε ανέλπιστα πολύ, μέχρι και στην κρίση της Covid, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων και συστημάτων εταιρικής συνέχειας και λειτουργίας, όσο και κύρια στις καρδιές και στο μυαλό των συναδέλφων μας. Η επιθυμία μας για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και λειτουργία με κανόνες και πρότυπα, στo πλαίσιo του ESG, μάς έκανε διαχρονικά ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα, τα τελευταία 4 χρόνια και #1, στο BestWorkplaces 2021 (50 -250 άτομα), ενώ η ελληνική θυγατρική έγινε η 1η φαρμακευτική στην Ευρώπη, με πιστοποίηση ISO 37001 Antibribery, κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς. 

- Σκοπεύετε να επεκταθείτε και σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες;

Κάθε μέρα, 150 εκατομμύρια άνθρωποι εμπιστεύονται τα προϊόντα της BAUSCH Health, παγκοσμίως.  Η BAUSCH Health Ελλάδας αποτελεί μια καινοτόμο φαρμακευτική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην ελληνική αγορά το 2005 και απασχολεί 74 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στον χώρο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, σε ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες, των προϊόντων OTC & φαρμακείου, των ιατρικών εργαλείων και εξαρτημάτων, της επεμβατικής και μη επεμβατικής δερματολογίας και κοσμετολογίας, ενώ ηγείται στον χώρο της Οφθαλμολογίας, μέσω της Bausch + Lomb,  με περισσότερα από 169 έτη καινοτομίας! 

Με μεγάλη ανυπομονησία, είμαστε σε φάση εισαγωγής στην ελληνική αγορά ενός καινοτόμου χαρτοφυλακίου υβριδικών αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, με απουσία επιβλαβών για την οφθαλμική επιφάνεια συντηρητικών, σε εύχρηστη συσκευασία πολλαπλών δόσεων, το οποίο και καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγογραφικών επιλογών των οφθαλμιάτρων.

Επιπρόσθετα,η Bausch + Lomb κατασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων μίας χρήσης, τα Minims ®, χωρίς συντηρητικά, που χρησιμοποιούνται, είτε θεραπευτικά είτε διαγνωστικά, τα οποία θα παρουσιάσουμε σύντομα στην Ελληνική αγορά.

Τέλος, με αίσθηση προσφοράς, θα ήθελα να αναφέρω και την πρόσφατη έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης κοινού https://www.vlepoosaagapo.gr/, για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας,  που συνιστά την Νο 1 αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ-ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ.

- Ποιος είναι ο ρόλος του CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;

Στην post-Covid-19 περίοδο, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση νέων επιπρόσθετων σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε μια πολύ δυναμική φάση ανάταξης της στρατηγικής τους.  Η στρατηγική ενός CEO, θα πρέπει να εστιάζει στην εκ νέου εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, στην  ενδυνάμωση των εργαζομένων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων συνεργασίας και ηγεσίας, στην ανάδειξη και εξέλιξη των ταλέντων, στην οικοδόμηση μιας ευέλικτης οργάνωσης και στην ενίσχυση μιας πιο ανθρωποκεντρικής και πελατοκεντρικής κουλτούρας. 

Ο επικεφαλής θα πρέπει να προσφέρει με συνέπεια, όχι μόνο το όραμα αλλά και ένα πλαίσιο για πρωτοβουλίες από κάτω προς τα πάνω, για εκείνες τις δράσεις εσωτερικά που θα αυξήσουν τον βαθμό δέσμευσης και συμμετοχής των εργαζομένων, καλλιεργώντας τη θετική διάθεση, όσων θα συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη της μελλοντικής πορείας. Ο CEO θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους του, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προσφέροντας νέες εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες και ευκαιρίες διαρκούς κατάρτισης, ίσως και πέρα από το "αντικείμενο εργασίας". Λέξη κλειδί για την επίτευξη του στόχου είναι η συμμετοχικότητα. Κάθε εργαζόμενος, από κάθε βαθμίδα, έχει φωνή και αξία και πρέπει να ενθαρρύνεται στην υλοποίηση κοινών στόχων, με ρόλο δυναμικό και όχι διεκπεραιωτικό. 

Στο επίπεδο της αναζήτησης & προσέλκυσης νέων στελεχών, ο CEO έχει ένα πραγματικά δύσκολο αλλά ευχάριστο και ενδιαφέρον "πρόβλημα: Ως "μαέστρος" μιας ορχήστρας υψηλών απαιτήσεων θα πρέπει να διαμορφώνει διαρκώς και να προετοιμάζει το πλαίσιο, στο οποίο νέα ταλέντα της αγοράς να θέλουν να εισέλθουν εκουσίως. 

Και χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία τομέων, όπως η ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ο προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού, η διαδικασία επιλογής, τα συστήματα παροχών - ανταμοιβών κτλ., ο CEO θα πρέπει να θέσει σε ισχύ τους μηχανισμούς που θα εξηγούν την εταιρική κουλτούρα, το όραμα, την εκάστοτε φάση και τις ανάγκες της, τις προσωπικότητες των νέων συνεργατών που χρειάζεται να προσληφθούν για να πραγματώσουν τον σκοπό της ομάδας, έτσι ώστε να γίνει μια αμοιβαία επωφελής επιλογή συνεργασίας, που θα μεγιστοποιεί την αξία της εργασίας και την επαγγελματική ολοκλήρωση των νέων συνεργατών. 
 

Περισσότερα από Forbes

Schneider Electric και BSS παρουσιάζουν στο Forum του CEO Clubs Greece τη συν-δημιουργία στην πράξη

Η πρακτική η οποία συζητείται και αναλύεται ενδελεχώς στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και σταδιακά εφαρμόζεται με όλο και σημαντικότερα θετικά αποτελέσματα είναι αυτή της συν-δημιουργίας.

Β. Μπαλάνης (ΟΔΙΠΥ): Σημαντικός ο ρόλος του Οργανισμού στην προσπάθεια μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Η προσπάθεια που έχει κάνει έχει ο ΟΔΙΠΥ την τελευταία διετία έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Πρωθυπουργό, αναφέρει ο CEO του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης.

Λ. Μισαλάκης (Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ): Σε περιόδους κρίσης ο καταναλωτής στρέφεται στις αναγνωρισμένες αξίες

Έως το 2030, όλα τα αυτοκίνητα Range Rover, Defender και Discovery θα διατίθενται και ως αμιγώς ηλεκτρικά, αναφέρει ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Jaguar Land Rover στην Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, Λεωνίδας Μισαλάκης.

Η συν-δημιουργία ως η κυριότερη βάση ανάπτυξης στη νέα εποχή

Tο CEO Clubs Greece, γνωστό για τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης του, διοργανώνει το 2ο καθιερωμένο του ετήσιο Forum, εστιάζοντας αποκλειστικά στη Συν-Δημιουργία.

Γ. Μελάς (Zoetis): Με γνώμονα την καινοτομία σε πολλά επίπεδα

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Γ. Μελά, γενικό διευθυντή της Zoetis Hellas, είναι η μεγάλη στροφή της εταιρείας στα εμβόλια εδώ και πολλά χρόνια, περιορίζοντας έτσι τη χρήση αντιβιοτικών δραστικά.

Αναστάσιος Σπανίδης (GPA): Αποστολή μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στη διαδρομή που λέγεται "ανάπτυξη"

Ο Όμιλος GPA δεν διαθέτει απλά διεθνή επιχειρηματική οπτική. Λειτουργεί, αναπτύσσεται, και ουσιαστικά "αναπνέει" μέσα από το παγκοσμίου βεληνεκούς DNA του, λέει ο πρόεδρός του.

Κ. Τσοβίλης (Stellar Travels): "Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας"

Η δραστηριοποίηση σε διαφορετικούς κλάδους είναι ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Τσοβίλης, διευθύνων σύμβουλος της Stellar Travels.

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Αντ. Παπαγιαννακόπουλος (Arval): Στόχος μας έως το 2025 να είναι συνδεδεμένο το 100% του στόλου μας

Περαιτέρω διείσδυση του leasing στην ελληνική αγορά βλέπει ο γενικός διευθυντής της Arval, Αντώνης Παπαγιαννακόπουλος.

Χαρ. Λάμπρου (Astellas): Συνεχίζουμε το ερευνητικό μας έργο μέσω της επιστήμης αιχμής

Παράλληλα, η Astellas εξερευνά νέες θεραπείες μέσω της γενετικής ιατρικής, όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της εταιρείας.

Anita Sabarwal (Marks & Spencer): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του Retail

Η Anita Sabarwal Country Manager των Marks & Spencer Ελλάδος τονίζει μεταξύ άλλων πως βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στους ανθρώπους της.