Με τη φιλοσοφία ενός εισηγμένου Private Equity λειτουργεί πλέον η IDEAL Holdings, όπως αναφέρει ο CEO του ομίλου Παναγιώτης Βασιλειάδης. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος βάζει στο επενδυτικό του μικροσκόπιο εταιρείες και όχι κλάδους. Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι ο τομέας της Πληροφορικής διαθέτει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, αναφέρει ότι για να γίνει κάποιος CEO ενός Οργανισμού πρέπει να... τρέξει μαραθώνιο, ενώ προβλέπει πως το μοντέλο εργασίας που φαίνεται πλέον να υπερισχύει και να είναι πιο αποτελεσματικό αλλά και δελεαστικό για την πλειονότητα των εργαζομένων είναι αυτό της υβριδικής εργασίας.
- Μιλήστε μας εάν θέλετε ευρύτερα για την IDEAL Holdings και ειδικότερα για τον τομέα της πληροφορικής και τις ευκαιρίες που σας παρέχει δεδομένου ότι εταιρείες του ομίλου είναι επίσης η Byte, η Adacom και η Ideal Electronics;
Όπως γνωρίζεται η IDEAL Holdings είναι μια εισηγμένη εταιρεία που λειτουργεί με τη λογική ενός εισηγμένου Private Equity επενδύοντας και συμμετέχοντας σε άλλες εταιρείες με τη λογική της δημιουργίας αξίας και μεγιστοποίησης της απόδοσης για τους stakeholders.
Βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι – πέρα από την οργανική ανάπτυξη – να μεγαλώνουμε τις εταιρείες στις οποίες έχουμε επενδύσει με τη λογική των εξαγορών και συγχωνεύσεων ειδικά στους τομείς όπου παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Στα πλαίσια αυτά οι επενδύσεις μας σήμερα είναι:
α) στον τομέα της Βιομηχανίας μέσω της συμμετοχής μας στην ASTIR Vitogiannis και στη θυγατρική της Coleus Packaging στη Ν. Αφρική.
β) στον τομέα της Πληροφορικής με τις συμμετοχές μας στην BYTE που δραστηριοποιείτε στο τομέα των Ολοκληρωμένων Έργων Πληροφορικής, στην ADACOM που δραστηριοποιείται στους τομείς Κυβερνοασφάλειας και Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης & την IDEAL Electronics στον χώρο της διανομής προϊόντων τεχνολογίας.
Θεωρούμε ότι ο τομέας της Πληροφορικής διαθέτει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης κυρίως λόγω της ανάγκης των οργανισμών για βιωσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να γίνουν πιο ασφαλείς και ανταγωνιστικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές οι ψηφιακές δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος σε ποσοστό >15% σε σχέση με πέρσι και θα ξεπεράσουν τα €500 δισ.
- Υλοποιείτε ή θα υλοποιήσετε περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας και συγκεκριμένα σε εταιρείες όπως η Astir Vitogiannis και η Coleus Packaging. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο αποεπένδυσης και πώλησης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως συνέβη και στην περίπτωση της ThreeCents;
Αν υπάρξει επενδυτική ευκαιρία στον κλάδο που είναι η Astir και η Coleus, σίγουρα θα την αναλύσουμε, επίσης θα προσεγγίσουμε και άλλες εταιρίες στη βιομηχανία αν πληρούν τα κριτήρια που θέτουμε. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από καμία εταιρία, αν το προσφερόμενο τίμημα μας ικανοποιεί και εκτιμούμε ότι τα μελλοντικά περιθώρια ανόδου που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε είναι χαμηλότερα από τον αρχικό μας στόχο.
- Ποιοι είναι οι κλάδοι ενδιαφέροντος εκτός από τους υφιστάμενους, όπου θα κοιτάξετε να επενδύσετε το προσεχές διάστημα;
Πρώτα μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας σε κλάδους που ήδη είμαστε. Όπως ανέφερα η φιλοσοφία της IDEAL Holdings είναι αυτή που έχει ένα PrivateEquity και επομένως εστιάζουμε σε εταιρίες και όχι κλάδους. Πιστεύουμε σε εταιρίες με καλό και ισχυρό management, καλά οικονομικά στοιχεία και με μετόχους που θέλουν να μεγαλώσουν. Επομένως, θα έλεγα ότι δεν επικεντρωνόμαστε σε κλάδους αλλά σε εταιρίες που εμείς πιστεύουμε ότι με τη βοήθειά μας θα επιτύχουν αποδόσεις στα επίπεδα που θεωρούμε ικανοποιητικά.
- Θα πραγματοποιήσετε κινήσεις για την αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής σας, η οποία είδαμε πρόσφατα να σκαρφαλώνει σε υψηλό δεκαπενταετίας;
Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις για να αυξήσουμε την εμπορευσιμότητα της μετοχής: προσλάβαμε 2 χρηματιστηριακές εταιρίες για market makers, συνεργαζόμαστε με 2 χρηματιστηριακές για την έκδοση ανάλυσης (research report) για τη μετοχή και τέλος αρχίσαμε από φέτος να συμμετέχουμε σε roadshows στο εξωτερικό. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε από πλευράς μας ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
- Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του/της CEO σε ό,τι αφορά στην αξία και στο μέλλον της εταιρείας του/της;
Αδιαμφισβήτητα είναι σημαντική. Η θετική φήμη ενός CEO παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική επιτυχία και βιωσιμότητα μιας εταιρείας για λόγους όπως η εμπιστοσύνη των διαφόρων stakeholders, η προσέλκυση επενδυτικών ευκαιριών, η προσέλκυση ποιοτικού προσωπικού και η δημιουργία εταιρικής κουλτούρας και δέσμευση του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φήμη ενός CEO δεν είναι κάτι στιγμιαίο. Δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα ισχυρής ηγεσίας του, των ενεργειών του, της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της ηθικής συμπεριφοράς του.
- Ποιο μοντέλο εργασίας θεωρείτε ότι θα είναι στο εξής περισσότερο αποτελεσματικό για τη λειτουργία ενός οργανισμού με δεδομένη τη δυνατότητα "επιστροφής στο γραφείο" μετά από μία μακρά περίοδο τηλεργασίας;
Το μοντέλο εργασίας που φαίνεται πλέον να υπερισχύει και να είναι πιο αποτελεσματικό αλλά και δελεαστικό για την πλειονότητα των εργαζομένων είναι αυτό της υβριδικής εργασίας. Τα πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων είναι η μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ιδιαίτερα για τα άτομα εκείνα που υποχρεώνονται σε μεγάλες μετακινήσεις, η αυξημένη παραγωγικότητα – τουλάχιστον όπως αυτό προκύπτει από διάφορες μελέτες – καθώς και η εξοικονόμηση κόστους και για τα 2 μέρη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα υβριδικά μοντέλα εργασίας απαιτούν αποτελεσματικές διαδικασίες ιδιαίτερα στην επικοινωνία και το reporting, σαφείς προσδοκίες και ισχυρή τεχνολογική υποδομή για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή του. Οι οργανισμοί πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τις ανάγκες αλλά και τις προτιμήσεις των υπαλλήλων τους σε συνδυασμό με την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται ώστε το μοντέλο εργασίας που θα επιλέξουν να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό για τον Οργανισμό τους.
- Ποιος είναι ο ρόλος του/της CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών του/της και ποιος στην προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά;
H συμμετοχή του CEO στη διατήρηση και ανάπτυξη των στελεχών ενός Οργανισμού αλλά και στην προσέλκυση νέων ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας, και την επίτευξη οργανωτικής επιτυχίας, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν οι στόχοι και οι απαιτήσεις για την επίτευξη τους δεν γίνουν κοινό κτήμα όλων.
Και βέβαια κάθε εργαζόμενος βλέπει πέρα από την εταιρική και την προσωπική του ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η χάραξη μιας στρατηγικής δημιουργίας ενός περιβάλλοντος εργασίας το οποίο θα δίνει προοπτικές εξέλιξης, με έμφαση στην καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου πλάνου ανάπτυξης νέων στελεχών, προκειμένου και να διατήρηση τα υφιστάμενα στελέχη αλλά και να μπορέσει να προσελκύσει νέα.
- Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;
Δύσκολη ερώτηση...
Το ταξίδι όχι μόνο για να γίνεις αλλά και να παραμείνεις CEO ενός Οργανισμού δεν είναι κατοστάρι αλλά ένας μαραθώνιος, καθώς πέραν των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που πρέπει να έχεις αναπτύξει όπως εμπειρία, ηγετικές ικανότητες, αποτελεσματικότητα, ανθεκτικότητα, ενσυναίσθηση και πολλά άλλα, απαιτεί μία δια βίου δέσμευση για εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Αυτό το τελευταίο θα πρέπει κάποιος να το σταθμίσει σοβαρά πριν θέσει ένα τέτοιο στόχο.
- Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του/της;
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη προσδοκία για τους CEO και τους διαφόρους Οργανισμούς που εκπροσωπούν να λαμβάνουν θέση και να συνεισφέρουν σε ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Αυτή η ενασχόληση πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι μέρος του ρόλου ενός CEO υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές του Οργανισμού που πρεσβεύει και το αντίκτυπο των ενεργειών που κάνει να είναι σε ευθυγράμμιση με τους επιχειρηματικούς στόχους του οργανισμού που εκπροσωπεί.
Ο Παναγιώτης Βασιλειάδης είναι μέλος του CEO Clubs Greece