Ίρια Κατρίτση: Φέρνει πράσινες ταράτσες στις οροφές των κτηρίων

Ίρια Κατρίτση: Φέρνει πράσινες ταράτσες στις οροφές των κτηρίων

Ίρια Κατρίτση, 29 ετών

Πράσινες ταράτσες και φυσικό περιβάλλον στις οροφές των κτηρίων της χώρας μας, φτιάχνει η Nature Above, η εταιρεία που ίδρυσε η Ίρια Κατρίτση.

Η Ίρια σπούδασε στο τμήμα ΔΕΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα εργάστηκε στη ναυτιλία, στον φαρμακευτικό κλάδο και στη μόδα. Αυτές οι πολύπλευρες εμπειρίες διαμόρφωσαν το όραμά της, να ιδρύσει μια καινοτόμο εταιρεία με κοινωνικό αντίκτυπο, που θα λύνει ένα σύγχρονο πρόβλημα.

Η Nature Above ιδρύθηκε το 2021, αλλά η ιδέα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από το 2019 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η Ίρια βλέποντας τις γειτονικές ταράτσες, αποφάσισε να φέρει τα φυτεμένα δώματα στην Ελλάδα ώστε να μεταμορφώσει το αστικό τοπίο και την καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων, αντικαθιστώντας το τσιμέντο με τη φύση. Η διπλωματική εργασία της στο Εδιμβούργο επικεντρώθηκε στο business plan της Nature Above και στη στρατηγική της ανάπτυξης.

πιν

 

Στη συνέχεια, επιλέχθηκε από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ως sustainability leader και fellow, διεξάγοντας έρευνα για ένα χρόνο για τα φυτεμένα δώματα στην Αθήνα, την επίδρασή τους και πώς θα βελτιώσουν το κλίμα και το φαινόμενο της Θερμικής Αστικής Νησίδας.

Παράλληλα, η Nature Above ξεκίνησε να λειτουργεί και αναδείχθηκε από το Techround ως μια από τις πιο ανερχόμενες startup από αποφοίτους πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η Ίρια βρέθηκε στη λίστα University of Edinburgh Alumni 100, ως μια από τους 100 –εκ των 17.000– αποφοίτους που έχουν επίδραση στον κόσμο.

Η Nature Above έχει ήδη βελτιώσει την καθημερινότητα πάνω από 150 ανθρώπων μέσω των φυτεμένων δωμάτων που έχει δημιουργήσει, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2023, με προβλέψεις για εκθετική αύξηση το 2024. 

Οι κύριοι άξονες της εταιρείας περιλαμβάνουν δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις με ESG στόχους.

Η Nature Above καινοτομεί καθώς μέσω συγκεκριμένων KPIs μετρά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των φυτεμένων δωμάτων στα κτήρια γραφείων, τη συνεισφορά τους στο ανθρακικό αποτύπωμα αλλά και στο employee engagement, – παρέχοντας στους εργαζόμενους έναν χώρο όπου μπορούν να χαλαρώνουν στη φύση και να αυξάνουν την αποδοτικότητά τους.

Χρήζει προσοχής τέλος, το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτες οι φυτεμένες ταράτσες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία των κτηρίων έως και 4 μονάδες κατά τους θερινούς μήνες, μειώνοντας τη χρήση του κλιματιστικού και εξοικονομώντας ενέργεια. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι τα φυτεμένα δώματα προσφέρουν λύση στο φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας και της υπερθέρμανσης των πόλεων, που προκαλείται από την αντανάκλαση του ηλίου στις γκρίζες επιφάνειες. 

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

 

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Άννα Τζήκα: Δραστηριότητα με κοινωνικό πρόσημο

Η δράση της 29χρονης Άννας αφορά δύο κοινωνικά ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσµου.

Συμεών Λαλαγκός: Ενοικιάσεις σκαφών με τη "σφραγίδα" του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου

Εκτός από τον Σερ Στέλιο, την easyboat υποστηρίζουν ο ιδρυτής της Everypay καθώς και ο ιδιοκτήτης της ευρωπαϊκής άδειας των Domino’s Pizza.

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης.

Bink app: Η εφαρμογή budgeting λευκής ετικέτας για τους νέους

Το Blink προσφέρεται ως μια υπηρεσία B2B2C, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παιχνιδοποίηση για να παρέχει προσωποποιημένες οικονομικές συμβουλές.

Hobsido: Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate

Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα που βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του.

Αλκης Κυριακάκης: Έφερε τον οικογενειακό όμιλο σε ρεκόρ κερδών

Ο όμιλος έχει τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει λεωφορεία, καθώς και δύο επιβατικά σκάφη.

Δημήτρης Βογιατζής: Με ατού τα data analytics και τις τεχνολογικές καινοτομίες

Η Amplifyd ξεχώρισε του ταλέντο του Δημήτρη του προτείνει στον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους να γίνει Equity Partner,.

Β. Βαρδινογιάννης: "Πρώτα οι Gamers" με την Couch Heroes

Μετά την άντληση 1 εκατ. ευρώ η Couch Heroes προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης.

VibeAbroad: Η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους τοπικούς πολιτισμούς

Η δωρεάν πλατφόρμα στοχεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικών πολιτισμών

Blue Rocket Content Agency: Στόχος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα content agencies στη χώρα

Παράλληλα με το Business Review Greece, ο Χάρης Αθανασίου, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο Αλέξανδρος Απέργης και ο Δημήτρης Βλάμης τρέχουν την BlueRocket, ένα digital content agency.

Κ. Τσακογιάννης: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ηλεκτροκίνηση με την Armet Mobility

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022).