Pop2See: Τεχνολογικές λύσεις για ανθρώπους με απώλεια όρασης

Pop2See: Τεχνολογικές λύσεις για ανθρώπους με απώλεια όρασης

Κωνσταντίνος Μαζαράκης, 18 ετών, Αλίκη Ράγκου, 19

Ένα ζευγάρι σπασμένα κόκκινα γυαλιά αποτέλεσαν την έμπνευση και την αρχή του Pop2See.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης και η Αλίκη Ράγκου, μαθητές Λυκείου τότε, μαζί με τον προπονητή τους Σπύρο Τσουκαλά (άνω των 30), αποφάσισαν να βρουν τη λύση ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι μαθητές με απώλεια όρασης στα γενικά σχολεία, και έτσι δημιούργησαν το Pop2See Smart Class.

Κατέκτησαν τη 2η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO 2022), δύο φορές την 1η θέση στην Ελλάδα, στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του ΥΠΑΙΘ και στο WRO Hellas, και ήταν μέρος της Εθνικής Αποστολής στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS). Επίσης, στην ομάδα απονεμήθηκε το YouSmile Award από το Χαμόγελο του Παιδιού, στην κατηγορία Science & Technology.

Ο Κωνσταντίνος, η Αλίκη και ο Σπύρος στη συνέχεια ίδρυσαν τη startup Pop2See και δημιουργούν τεχνολογικές λύσεις για ανθρώπους με απώλεια όρασης, φέρνοντας την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή τους. Η ομάδα τους πλέον αποτελείται από 10 άτομα.

Τον τελευταίο καιρό δουλεύουν μια εφαρμογή για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία όρασης σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τα φάρμακα, όπως την ημερομηνία λήξης, τις οδηγίες χρήσης και τις παρενέργειες, στοιχεία στα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν πρόσβαση.

Βρίσκονται ανάμεσα στις 10 βραβευθείσες ομάδες, από τις 800, που συμμετέχουν στο Global Accelerator, που διοργανώνει το Women’s Forum σε συνεργασία με το HEC Paris και την Bank of America, ενώ πρόσφατα έγιναν Case Study του Alba Business Graduate School. Τέλος, η Αλίκη βραβεύτηκε στα Greek International Women Awards 2023 στην κατηγορία Young Star.

Το Pop2See τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει αναφερθεί πάνω από 300 φορές στα ΜΜΕ.

Συνεργάζονται στενά με την Google, την ΚΑΥΚΑΣ, την Jungheinrich Hellas, τη Think Silicon, την Adveos, τη Mexoxo, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος.

Σήμερα η Αλίκη είναι φοιτήτρια των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κωνσταντίνος φοιτητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Σπύρος υποψήφιος διδάκτωρ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Οι τρεις συνιδρυτές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο τους, με όραμα μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

 

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Άννα Τζήκα: Δραστηριότητα με κοινωνικό πρόσημο

Η δράση της 29χρονης Άννας αφορά δύο κοινωνικά ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσµου.

Συμεών Λαλαγκός: Ενοικιάσεις σκαφών με τη "σφραγίδα" του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου

Εκτός από τον Σερ Στέλιο, την easyboat υποστηρίζουν ο ιδρυτής της Everypay καθώς και ο ιδιοκτήτης της ευρωπαϊκής άδειας των Domino’s Pizza.

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης.

Blink app: Η εφαρμογή budgeting λευκής ετικέτας για τους νέους

Το Blink προσφέρεται ως μια υπηρεσία B2B2C, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παιχνιδοποίηση για να παρέχει προσωποποιημένες οικονομικές συμβουλές.

Hobsido: Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate

Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα που βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του.

Αλκης Κυριακάκης: Έφερε τον οικογενειακό όμιλο σε ρεκόρ κερδών

Ο όμιλος έχει τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει λεωφορεία, καθώς και δύο επιβατικά σκάφη.

Δημήτρης Βογιατζής: Με ατού τα data analytics και τις τεχνολογικές καινοτομίες

Η Amplifyd ξεχώρισε του ταλέντο του Δημήτρη του προτείνει στον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους να γίνει Equity Partner,.

Β. Βαρδινογιάννης: "Πρώτα οι Gamers" με την Couch Heroes

Μετά την άντληση 1 εκατ. ευρώ η Couch Heroes προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης.

VibeAbroad: Η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους τοπικούς πολιτισμούς

Η δωρεάν πλατφόρμα στοχεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικών πολιτισμών

Blue Rocket Content Agency: Στόχος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα content agencies στη χώρα

Παράλληλα με το Business Review Greece, ο Χάρης Αθανασίου, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο Αλέξανδρος Απέργης και ο Δημήτρης Βλάμης τρέχουν την BlueRocket, ένα digital content agency.

Κ. Τσακογιάννης: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ηλεκτροκίνηση με την Armet Mobility

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022).